Robert Mugabe under toppmøte i Den afrikanske union, Sharm el Sheikh Egypt
Robert Mugabe under toppmøte i Den afrikanske union, Sharm el Sheikh Egypt

Anerkjenner trolig Mugabe

Den afrikanske union (AU) har blitt oppfordret til ikke å anerkjenne Mugabe, men gjør det trolig likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unionen har en regel om ikke å akseptere ledere som ikke er demokratisk valgt. Observatører mener imidlertid at det er tvilsomt at AU kommer til å bruke et så tøft virkemiddel mot Mugabe.

- Det er ikke dette møtets anliggende å bestemme ledernes titler. Det er dette møtets anliggende å se hva vi kan gjøre for dem som lider i Afrika, sa Tanzanias utenriksminister Bernard Membe på en pressekonferanse.

Zimbabwe høyt på agendaen
Zimbabwes gjenvalgte president Robert Mugabe ankom møtet i Sharm el-Sheikh i Egypt mandag.

Etter åpningstalene vil representanter for unionens 53 medlemsland innlede samtaler bak lukkede dører. Zimbabwe antas å ligge høyt på agendaen, melder BBC. 84 år gamle Mugabe ble tatt i ed som president søndag. Han erklærte seg som vinner i valget hvor han var eneste kandidat etter at opposisjonslederen Morgan Tsvangirai trakk sitt kandidatur.

250190

Valget har fått massiv kritikk, blant annet for at velgere ble truet til å stemme på Mugabe.

Les mer:Stem på Mugabe eller dø

- Ikke uavhengig valg
Uavhengige observatører har kommet med kraftig kritikk av valget i Zimbabwe. Den angolanske idrettsministeren Jose Amrcos Barrica, som sto i spissen for en observatørstyrke på 400 personer, sa at tiden før valget var preget av politisk inspirert vold, trusler og tvangsflytting av mennesker.

Et annet observatørteam fra det panafrikanske parlamentet sier at valget ikke var fritt og rettferdig. De har nå bedt om nyvalg.

Les mer:
FN: - Ikke ugyldig valg
Her stemmer han på seg selv
Alene mot verden