globalkrig
globalkrig

Global laksekrig mot Marine Harvest

En internasjonal kampanje som kriger mot lakseprodusentene retter søkelyset mot norske Marine Harvest i en ny film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Pure Salmon har eksistert i et flere år. Ved hjelp av støtte fra internasjonale og private fond fører de en global krig mot norsk laksenæring. I Chile, i USA og særlig i Canada sloss de mot verdens største lakseprodusent, det John Fredriksen kontrollerte Marine Harvest:

Har gått rettens vei
- Det er en global kampanje og en viktig kampanje. Og det er en kampanje som som vi håper kommer til å vedvare. Vi ønsker at Marine Harvest, som verdens største oppdrettsselskap, skal lytte til våre synspunkter, sier Don Staniford i Pure Salmon Campaigne til TV 2.

Det er spredning av lakselus på villaksen de frykter mest. Og de har nå laget en ny film om Marine Harvest og de har de gått til retten i Canada for å forsøke å stoppe selskapet.

De dukket også opp på generalforsamlingen til Marine Harvest i sommer. Og det var nok uvant for norske næringslivsledere med indiansk sang på generalforsamlingen.

- Når de for eksempel betaler flybilletter til indianere for at de skal komme hit å protestere, så er det en annen side av saken at det er mange indianere som jobber hos oss også. Så vi har også indianere som kan synge og danse til vår fordel, sier kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest Arne Hjeltnes til TV 2.

Omtrentlig holdning til fakta
Kommunikasjonsdirektøren sier det er irriterende at aktivistene har en omtrentlig holdning til vitenskap og fakta.

- Det er irriterende at disse kreftene har veldig mye penger og driver år etter år og sverter det som vi ser på som god næring. Det som er irriterende er at de har en omtrentlig holdning til vitenskap og fakta.

Marine Harvest er innstilt på å leve med angrepene på næringen. Selv om noen av virkemidlene retter seg mot personene i selskapet.