svein680
svein680

19 av 20 overlever hjerteinfarkt

Svein Langerak (61) skulle bare felle noen trær i hagen - så kom smertene i brystet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjerteinfarkt er nesten borte som dødsårsak i Norge. Mens over halvparten av pasientene døde på 1980-tallet, overlever i dag 19 av 20. Årsaken er bedre behandling.

Klarte seg
Svein Langerak kan prise seg lykkelig over de medisinske framskrittene. Han jobbet i hagen hjemme da han fikk sterke smerter i brystet.

I all hast ble han fraktet til sykehuset i ambulanse. Det viste seg at en av de største blodårene i 61-åringens hjerte var helt tilstoppet. Legene klarer imidlertid å åpne hans tette åre, og det reddet livet hans.

- Nå føler jeg med mye bedre. Jeg hadde veldig vondt i brystet, men nå er det bra, sier Langerak fra sykehussenga.

Se video hvor Svein Langerak blir hentet i ambulanse og må opereres på sykehuset.

Bedre behandling
Den sterkt forbedrede behandlingen av infarkt er blant de beste i Europa. Det har reddet anslagsvis ti til 50.000 liv i Norge.

- Det har vært et dramatisk fall i dødeligheten på akutt hjerteinfarkt. Det er en folkesykdom som rammer veldig mange pasienter. Tidligere døde halvparten, 50 prosent av pasientene, av hjerteinfarkt. Nå er dødeligheten nede på ca. 5%, sier Jan Erik Nordrehaug, avdelingssjef og professor på Hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Bedre utdannet ambulansepersonell kan i dag starte behandling langt tidligere. På sykehusene har store tekniske nyvinninger og nye medikamenter muliggjort inngrep som var utenkelige for bare sju-åtte år siden.

- Selv vi som driver på med det og burde vant vant til det som skjer i det daglige synes dette har vært en fantastisk utvikling, sier Nordrehaug.