nsb tog illustrasjon (Foto: Gorm Kallestad)
nsb tog illustrasjon (Foto: Gorm Kallestad)

Automater skaper problemer

NSB nekter å forbedre automatordningen, til tross for krav fra Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden mai har NSB krevd 20 kroner i gebyr for dem som ikke kjøper billett før de går om bord i toget

På de fleste stasjoner er NSBs nye automater eneste mulighet.

Storm av klager
Forbrukerrådet har mottatt et skred av klager på de nye billettautomatene.

- Vi syns det er greit at de bruker et gebyr for å få folk til å bruke automatene og vi har ikke noe imot automater, men vi får informasjon fra kundene om at de ikke får brukt automatene, automater som ikke virker, det er ikke nok automater, det er automater som ikke tar sedler. Så vi lurer på om NSB ikke er klar for å innføre dette gebyret ennå, sier rådgiver i Forbrukerrådet Janne Pedersen.

NSB arkiv (Foto: Vidar Knai/SCANPIX)
NSB arkiv (Foto: Vidar Knai/SCANPIX)
Krever flere automater
I et brev har Forbrukerrådet bedt NSB om å sette opp flere automater, blant annet inne i togene og de krever en mulighet for å betale med sedler. Men NSB har ingen planer om å etterkomme kravene.

- Hvorfor har dere så travelt med å innføre gebyret når det er tydelig mange problemer med disse automatene?

- Nå skal du huske at det er ikke automatene eller antallet som styrer dette. Det er rett og slett et virkemiddel fordi konduktørene opplevde en umulig arbeidssituasjon der de ikke kom gjennom toget, det er kunder som ikke betalte for seg. Nå har andelen av salget gått ned med 50 prosent, svarer Åge-Christoffer Lundeby som er Informasjonssjef i NSB Persontog.

- Arrogant
- Det brevet vi har fått fra NSB er en smule arrogant i og med at de ikke tar noe av det vi sier til etterretning. Det virker som de er såre fornøyd med ordningen, til tross for at vi får klager fra forbrukerne, sier Pedersen i Forbrukerrådet.

NSB vil ikke oppgi eksakt hvor mye de har tjent på ombordtillegget, men sier det allerede er flere millioner kroner.

Forbrukerrådet har bedt NSB gjennom føre en kundeundersøkelse om ordningen, men inntil det skjer at Forbrukerrådet oppretten en egen klageadresse for frustrerte kunder: transport@forbrukerradet.no