kleppaNY pk
kleppaNY pk

Kleppas krisepakke

Her er tiltakene som skal beskytte deg og meg mot gjeldsfellene på boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi må sikre at kjøpere ser den reelle kostnaden ved kjøp av slike boliger. Det vil derfor bli stilt krav til at totalprisen kommer frem i markedsføringen, sier statsråd Meltveit Kleppa i forbindelse med at tiltaksplanen om lavinnskuddsboliger ble lansert på en pressekonferanse fredag.

249864

Les også: - Strålende nytt for forbrukerne

For to måneder siden kom fire departement, med finansminister Kristin Halvorsen (SV) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i spissen, sammen for å finne hurtige tiltak mot det som fort kan utvikle seg til en ny gjeldskrise for mange nordmenn. Et statssekretærutvalg ble nedsatt og ga seg selv 60 dager til å vurdere forslag fra en lang rekke aktører.

Forbud mot selgerfinansiering
Tiltaksplanen er på 17 punkter og og skal ifølge Meltveit Kleppa redusere muligheten for spekulasjon i lavinnskuddsboliger. Under pressekonferansen ble det varslet at endringer i borettslagsloven er nødvendig.

Ett av punktene er at det skal fastsettes en maksgrense for størrelsen på andelen fellesgjeld for den enkelte andelseieren ved opprettelse av nye borettslag. Tiltaksplanen foreslår også at det skal være forbud mot selgerfinansiering ved salg av borettslagsleiligheter.

Et annet aktuelt tiltak som vurderes er å påby borettslag over en fastsatt grense å ha en forretningsfører. I dag er det mulig å gjøre unntak.

Husbanken har tidligere fått kritikk sin sin praksis for utlån til borettslag. Nå blir kravet om maksimalt 80 prosent felleslån et vilkår for å få lån i Husbanken.

Les hele tiltaksplanen her (ekstern lenke, PDF-fil)

Unge rammes
Det er spesielt boligprosjektene med lave innskudd og skyhøy fellesgjeld som har lokket mange i lavinntektsgruppene inn på hasardøse boliginvesteringer.

Onsdag fortalte TV 2 om Sau-Wai Betty Cheung, som må ut av eget hjem fordi renteøkningene har gjort det for dyrt å bo der selv.

Med den galopperende renten har gjelsdbombene eksplodert og ført mange ut i et økonomisk uføre hvor tusenvis nå opplever at boligen legges ut for tvangssalg.

Les også: Tusener trues av tvangssalg

I borettslag som ikke er beskyttet av den såkalte garantiordningen opplever andre beboere å måtte dekke inn utgiftene ved naboers manglende betaling. Garantiordningen ble opprettet under forrige boligkrise for 20 år siden, men i 2005 ble det åpnet for at frittstående borettslag ikke behøvde å være medlem av en slik garantiordning.

Garantiordning
Det er blant annet denne garantiordningen som har vært vurdert å gjøre obligatorisk for alle borettslag.

Ett annet tiltak som det allerede var enighet om da utvalget ble nedsatt er at alle boliger i fremtiden skal markedsføres med én pris som viser summen av fellesgjeld og innskudd.