Yongbyon kjøletårn sprenges simulering (Foto: AFP)
Yongbyon kjøletårn sprenges simulering (Foto: AFP)

Sprengte kjøletårnet

Nord-Korea sprengte bort kjøletårnet til atomreaktoren deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var etter at Nord-Korea i går overleverte en detaljert oversikt over atomprogrammet til Kina, at myndighetene fortalte at de planla å sprenge vekk kjøletårnet til anlegget i Yongbyon. Her skal de ha produsert anriket plutonium. Sprengningen regnes som en symbolsk handling, og da spesielt overfor USA, som i går offisielt fjernet Nord Korea fra listen over ondskapens akse.

Se video av sprengningen i vinduet over.

- Reaktoren kan ikke brukes lengre
Eksperter anser dette likevel som litt mer enn symbolikk. Kjøletårnet er en viktig del av atomreaktoranlegget og skulle Nord-Korea igjen ønske å bruke anlegget til å produsere plutonium ville det ta minst et år å bygge et nytt kjøletårn.

- Uten kjøletårnet kan ikke reaktoren brukes til å produsere anriket plutonium som brukes i våpen, sier Nord Korea ekspert John Wolfsthal, til CNN.

Her er atomreaktoranlegget i Yongbyon i Nord Korea. Kjøletårnets plassering er ringet inn. (Foto: Reuters/Scanpix)
Her er atomreaktoranlegget i Yongbyon i Nord Korea. Kjøletårnets plassering er ringet inn. (Foto: Reuters/Scanpix)

Plutonium for syv atombomber
I rapporten som ble fremlagt i går kommer det frem at Nord-Korea innrømmer å ha produsert 40 kilogram anriket plutonium, noe som er nok til å teoretisk produsere syv atombomber.

President George W. Bush sa i går at en del sanksjoner mot Nord Korea nå kom til å bli fjernet men la til at mange sanksjoner fremdeles gjelder. Nord-Korea har stått på listen over stater USA anser som fiendtlige siden 1987 da et passasjerfly fra Sør-Korea ble skutt ned og 115 mennesker ble drept. Mistanken rettet mot Nord-Korea har vært sterk.