VANNBIL (Foto: Reuters)
VANNBIL (Foto: Reuters)

Tvil om vannbil

En professor sier det er umulig for en bil å bruke vann som drivstoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det japanske selskapet Genepax lanserte for kort tid siden en bil som går på vann.

Produsenten hevder at all slags vann duger. En liter elvevann, ferskvann eller sjøvann skal få bilen til å gå i 80 kilometer i timen i en time, ifølge Genepax.

Med høye oljepriser og global oppvarming som reelle verdensproblemer, sier det seg selv at en slik teknologi kunne revolusjonert bilindustrien.

Les mer og se reportasje: Bilen går på vann

For godt til å være sant
Genepax holder teknologien sin hemmelig, men prinsippet bak teknologien er at en generator skiller hydrogenet fra vannet. Elektroner blir dermed løsrevet, og produserer elektrisk kraft som driver bilen.

Her helles det vann på tanken til den japanske vannbilen. (Foto: Reuters)
Her helles det vann på tanken til den japanske vannbilen. (Foto: Reuters)
Genepax møter nå skepsis fra forskere fra hele verden. Professor Theodosios Korakianitis ved at Queen Mary Universitetet i London sier at vann ikke på egen hånd kan gi framdrift til en bil.

- Vann er ikke drivstoff. Man ville trenge kraft fra en ekstern kilde for å dele vannet sier han.

Se reportasjen fra Reuters i videovinduet over!

Ny teknologi
Produsenten svarer med at forskere som hevder at deres teknologi er umulig, ikke har tenkt på alle muligheter for å splitte hydrogen fra vann.

De har sendt en e-post til Reuters der de gir dette tilsvaret:

- Det er ingen ekstern energikilde til vårt system... Resultatene som demonstrert er oppnådd ved andre løsninger enn å tilføre elektrisitet, (eller varme, for den saks skyld), fra eksterne kilder.

Framtidsbilen
Bilindustrien og forskningsmiljøet tror selv at en variant av hydroelektrisk- og biodrivstoffteknologi vil være drivstoffet til framtidige kjøretøy.