HDC680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)
HDC680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)

Norges råeste HDTV

I et lokale i Bergen står en flatskjerm som viser det råeste HDTV signalet i Norge. I kveld ser de semifinalen der.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjett om man her koser seg med EM i fotball! Under hele mesterskapet har de få sitteplassene foran superskjermen vært fullbooket med folk som har ønsket å se kampene med de klareste bildene som er å oppdrive fra fotballsirkuset.

Er du fornøyd med TV-produksjonen fra EM i fotball?
Si din mening under artikkelen.

Ti ganger vanlig HD
Har du investert i å se EM i fotball i HDTV har du helt sikkert sett at bildet er betraktelig skarpere enn ved å se det med det vanlige digitale signalet. Forestill deg da at den digitale datastrømmen til ditt HDTV bilde blir tidoblet. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at enda flere detaljer blir sylskarp da.

HDD680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)
HDD680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)

1485 Mbit i sekundet
Det er nesten så man må gni seg i øynene. Men øyet bedrar ikke, bevegelsene i gresset er faktisk mulig å se på den 50-tommers HD plasmaskjermen som står plassert hos linjekontrollen hos TV 2 i Bergen. Signalet kommer direkte fra Wien via fiber og er opprinnelig på 1485 Mbit/s men blir komprimert til 200 Mbit/s før det når Bergen. Når det til slutt når deg som TV-seer der hjemme er signalet ytterligere komprimert til vel 20 Mbit/s.

HD680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)
HD680 (Foto: T. Brandeggen tv2nyhetene.no)

720 progressiv
Samtlige kamper i EM i fotball produseres i full HD med minimum 29 kameraer plassert rundt banen og over. Oppløsningen er opprinnelig 1080i men TV 2 i Bergen konverterer dette om til 720p før det sendes ut i MPEG-4 format.

Dette fordi tester har vist at 720p gir best kvalitet ved båndbredder mellom 10 og 20 Mbit/s selv om det opprinnelige signalet er 1080i. Lyden produseres i 5.1 surround og komprimeres ned til Dolby E før den sendes til Norge. I Bergen kodes dette om til Dolby Digital (AC-3), som er surroundformatet satellitt- og kabelmottakerne håndterer.

Fremtiden
Om det norske folk i en nær fremtid får mulighet til å se fotballkamper i like bra kvalitet hjemme i stua som det man får internt i TV 2 er heller uvisst. Teoretisk er det mulig hvis det blir lagt ut fiber til husstandene. I så fall vil man kunne sende minst et 100 Mbit signal direkte hjem til deg. Den som lever får se. Uansett er det fremdeles en ting som er råere enn HDTV. Å være til stede på kampene selv, enn så lenge.