kosttilskudd
kosttilskudd

- Livsfarlig medisin på internett

Over halvparten av medisinene som selges på internett kan være falske og svært farlige å bruke!

Statens legemiddelverk advarer nå på det sterkeste mot å kjøpe medisiner på internett.

Avslører falske medisiner
Det er organisasjonen European Alliance for Access to Safe Medicine som har avslørt at over halvparten av medisinene som selges på internett er falske. I en fersk rapport skriver de at så mye som 62 prosent av legemidlene ikke er det som de utgir seg for å være.

- Det er mye lureri bak legemiddelsalg på nett. De aller fleste bak salget opererer ulovlig i landene de kommer fra, vi aner ikke hvor de får legemidlene fra, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Legemidlene som blir klassifisert som falske kan inneholde for mye, for lite eller rett og slett ingenting av det medisinske stoffet som er oppgitt. De kan også ha feil, giftig eller ikke-medisinsk innhold. Eksempler som nevnes i rapporten er veimaling, bonemiddel og skokrem.

Det er ereksjonspiller, midler mot hårtap og slankepiller som ifølge rapporten oftest er falske. Det er imidlertid også oppdaget at falske kreftmedisiner og legemidler mot hjertekarlidelser selges på nettet.

Vanskelig å stoppe
De aller fleste av nettstedene og nettapotekene driver uten noen som helst form for godkjennelse av norske eller utenlandske helsemyndigheter. Over 95 prosent a nettapotekene opererer illegalt, og mer enn 90 prosent av nettstedene selger fritt medisiner som er reseptbelagt.

Selv om nettapotekene driver ulovlig er de svært vanskelige å stoppe.

- Det har vist seg vanskelig å stanse slike virksomheter. Kort etter dukker de opp under nye navn. Aktørene selger også farlige og uvirksomme medisiner i u-land. Skadevirkningene er store, sier Madsen til Dagbladet.

Besøk «TV 2 hjelper degs» nettsider her.