Grafikk de rødgrønne bygger mindre vei
Grafikk de rødgrønne bygger mindre vei

Bygger mindre vei

Regjeringen skryter av at de satser på samferdsel, viser deres egne tall at det åpnes færre nye veier enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall fra Samferdselsdepartementet viser nemlig at det ble bygget mer vei under den forrige regjeringen.

Sjarmoffensiv
Fredag var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) på sjarmoffensiv på Vestlandet. To nye veiprosjekt ble presentert, men statens andel utgjør bare en liten del av byggekostandene.

Både Jondalstunnelen i Hordaland og T-forbindelsen mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær i Rogaland er et spleiselag der lokale bidrag og bilistene tar en stor del av regningen.

Tok æren
En stolt Navarsete sparte ikke på selvskrytet, og tok æren for at de to veiprosjektene som har vært under planlegging i lang tid nå blir foreslått utbygd.

- Vi har ei regjering som satser på samfersdel og en statsminister som er opptatt av det, sa Navarsete.

Får kjeft
Men ferske tall fra Samferdselsdepartementet viser at det ikke er så stor forskjell på den rødgrønne og den forrige regjeringens veisatsing. Faktisk viser tallene at mens den forrige regjeringen i gjennomsnitt bygget 131,1 kilometer vei hvert år, har det så langt blitt bygget 124,1 kilometer i året under de rødgrønne.

Grafikk de rødgrønne bygger mindre vei
Grafikk de rødgrønne bygger mindre vei

Transportpolitisk talsmann i Høyre, Øyvind Halleraker, mener tallene beviser at regjeringen skryter uten grunn.

- Det er faktisk ikke sant, disse tallene viser det ble bygget mer kilometer for pengene tidligere, sier Halleraker til tv2nyhetene.no.

Det er ikke samferdselsministeren enig i.

- Tallene viser bare hvor mye vei som er åpnet. Det er mye mer veibygging under arbeid nå enn under den forrige regjeringen, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Hun reagerer kraftig på at de tidligere regjeringspartiene forsøker å fremstille det som om de satset mer på vei enn henne.

- Det er tull og tøys, sier Navarsete.

Skylder på andre
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er ikke villig til å ta skylden for at de rødgrønne ligger etter Bondevik-regjeringens tempo med veibygging.

- At det desverre ble bygget færre meter de første to årene jeg har sittet her betyr at den forrige regjeringen ikke fikk ut fingeren, sier Navarsete til tv2nyhetene.no

Hun mener den forrige regjeringen laget altfor få planer og hevder at det er årsaken til at det ikke bygges like mange meter vei nå som før.

- Sinke
Høyres Øyvind Halleraker er langt fra enig og mener Navarsete nå må ta ansvar for egne handlinger.

- Denne regjeringen er en sinke når det gjeder å bevilge det nødvendige til vei, sier Halleraker.

Blir dyrere
Mens politikerne krangler om hvem som er flinkest i veibyggingsklassen, øker prisene på asfalt, stål og betong. I revidert nasjonalbudsjett valgte regjeringen å la være å kompensere prisøkningen.

Les også: Ikke én krone til vei

TV 2 har snakket med alle vegregionene, og flere av dem melder om prosjekter som har blitt vesentlig dyrere enn planlagt. Det kan bety at planlagt vegbygging skyves ut i tid, innrømmer samferdselsministeren.

- Når prisene går opp må vi diskutere hva slags følger det skal få for budsjettet, sier Navarsete til tv2nyhetene.no.

Les Kjetil Løsets blogg: http://kjetilloset.tv2blogg.no/