OVERSVØMT: Hovedgaten i byen LaGrange er oversvømt som følge av flommen fra Mississippi. (Foto: AP/SCANPIX)
OVERSVØMT: Hovedgaten i byen LaGrange er oversvømt som følge av flommen fra Mississippi. (Foto: AP/SCANPIX)

USAs uheldigste by

Byen Grand Tower i Illinois sies å være USAs mest uheldige by.

Den lille byen er kanskje den som oftest blir utsatt for naturkatastrofer i USA. Både flom og jordskjelv er velkjente for innbyggerne.

- Forventer det verste
Ikke nok med at byen blir rammet av flom, byen er også utsatt for overhengende fare for jordskjelv, skriver magasinet Times nettutgave.

Grunnen er at byen ligger i New Madrid Seismic Zone. Et av de mest utsatte jordskjelv-områdene på det nord-amerikanske kontinentet.

- Vi står bare og håper på det beste, men forventer det verste, sier Grand Towers ordfører, Burke "Bear" Ellett.

Som ordfører de siste tolv årene, har han fått stiftet ublidt bekjentskap med naturens ubarmhjertige krefter i området. LES OGSÅ: Mississippi renner over

Utestengt
Den hardt prøvede byen i Illinois har gitt opp for vannmassene flere ganger, det samme har mange av innbyggerne og næringslivet i byen gjort. Den siste restauranten stengte etter storflommen i 1993.

Disputten med de føderale myndighetene stammer fra 1990. Da ble byen Grand Tower utestengt fra det nasjonale forsikringsprogrammet av FEMA (Federal Emergency Management Agency) fordi myndighetene i byen ikke klarte å overholde retningslinjene som var nedsatt for å begrense flomskader.

Blant retningslinjene var at hus skulle bygges på påler på grunn av faren for flom.

Og ikke nok med problemene med naturkreftene. I tillegg har byen havnet i en disputt med de føderale myndighetene, som har resultert i uteblivende forsikringsordninger mot flom. Nå frykter innbyggerne i Grand Tower at en ny flom vil være katastrofal for byen. Det vil rett og slett ikke være penger til å reparere skadene hvis det blir et faktum.

Katastrofeområde
21 av fylkene i Illinois og hele Missouri er erklært for katastrofeområde som følge av flommen. Grand Tower ligger ved ett av Mississippis trangeste elveløp og faren er stor for at de få leveene (kunstig oppbygde demninger langs elvebreddene) ikke klarer å holde vannmassene borte. Langs det som er igjen av hovedgaten holder fortsatt en levee stand, men den er på bristepunktet.

Folket i Grand Tower har blitt vant til å kjempe mot elvekreftene. Fortsatt er det noen av innbyggerne som husker dramatikken i 1947, da tidenes verste flom rammet byen og over 1000 mennesker måtte rømme opp i åssiden, skriver Time.com (ekstern lenke).

- Vi blir de neste
Det er fortsatt 585 innbygger i Grand Town som ennå ikke har flyttet. 23 år gamle Josh Franklin er en av de som nå ønsker å heller flytte til nabobyen Carbondale, halvannen times kjøring nordover. Grunnen er ifølge Franklin ganske så enkel.

- Får vi en storflom nå, så er det over. Mange småbyer har forsvunnet og vi blir den neste, sier 23-åringen som likevel ikke har råd til å flytte.

LES OGSÅ: Mississippi renner over
LES OGSÅ: Verden flommer over