Over There, am.serie
Over There, am.serie

Realistisk Irak-drama

Tirsdager denne sommeren kan du se den kritikerroste serien "Over There". En realistisk skildring av den blodige og skremmende virkeligheten som møter et kompani amerikanske soldater som sendes til Irak for første gang.

"Over There" er ikke den første tv-serien som er lagt til en krig, men det er den første og eneste tv-serie om en krig som er produsert og vist på fjernsyn mens krigen fremdeles pågår. Det vakte derfor stor oppsikt i amerikanske medier da serien ble vist på amerikanske skjermer for to år siden.
 
Handlingen i "Over There" kretser rundt opplevelsene til et nyankommet lag amerikanske soldater i Irak, og skildrer den blodige, skremmende og uforutsigelige virkeligheten som møter dem der. Serien går dermed rett inn i debatten om den kontroversielle krigen, og Bush-administrasjonens håndtering av den.
 

Brutal og realistisk

I serien vises det scener fra et amerikansk militærfengsel, tydelig inspirert av hendelsene ved det beryktede Abu Ghraib-fengslet, der amerikanske soldater systematisk mishandlet irakiske fanger. Åpningen av første episode er så realistisk og brutal, at amerikanske tv-kritikere har sammenlignet den med åpningen av Steven Spielbergs "Redd menig Ryan".


Skapt av stjerneprodusent 

Serien er skapt av Steven Bocho, som i over tyve år har vært en av amerikansk fjernsyns mest respekterte og nyskapende produsenter. Bocho revolusjonerte det amerikanske tv-dramaet i 1981 med politiserien "Hill Street Blues", og har seinere produsert et utall tv-serier, blant annet "LA Law", "NYPD Blue" og "Murder One."   
 
Til tross for det kontroversielle temaet, insisterer Bocho på at han ikke tar stilling til Irak-konflikten i serien:
 
- Serien handler ikke om politikk eller om en spesifikk administrasjon. Den kretser rundt krigen selv. Det finnes universelle tema som er fellesnevnere for enhver krig, uttalte Bocho til avisen New York Times da serien hadde premiere.

Se premieren "Over there" på TV 2 Zebra tirsdager kl. 21:30.