Sommersolverv ved Stonehenge.  (Foto: AFP/SCANPIX)
Sommersolverv ved Stonehenge. (Foto: AFP/SCANPIX)

Feiret solverv

Årets lengste dag markert på Stonehenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 04.58 britisk tid lød lyden av horn over Stonehenge. Årets lengste dag hadde begynt.

- Magisk
Tusenvis av nygjerrige, hedninger og folk i selvlagede druide-kostymer jublet og slo på trommer mens solen steg opp. Riktignok steg den i nærmest britisk tradisjon opp bak skyene, slik at de fremmøtte bare kunne registrere at dagen ble lysere.

Det kom også noen få vanndråper fra himmelen, uten at det lot til å legge en demper på stemningen.

- Jeg har gjort dette i tre år. Det er virkelig en magisk opplevelse, sier Peter Rawcliffe som syklet 80 kilometer for å være med på markeringen.

- Jeg antar jeg har en skap-druide i meg, sier han.

- Hellig
Britisk politi anslår at så mange som 28.000 personer hadde tatt turen til Stonehenge denne morgenen. Så mange har ikke vært samlet på det svært så spesielle stedet på mange år.

- Dette stedet har vært et hellig sted for innbyggerne i dette landet i 6000 år, sier 55 år gamle Trevor Wyatt fra London. Han beskriver det historiske stedet som en katedral, men sier han verken er hedning eller druide av den grunn.

- Bare engelsk, svarer han kort.

Trollmenn
I antikken var druider medlemmer av den keltiske presteorden, og kunne opptre som prest, meklingsmann, lærer, embetsmann eller healer. I både sagaer og i gamle kristne fortellinger opptrer de som magikere og trollmenn.

Markeringer rundt solverv var høydepunkt i førkristen tid. Bålbrenning, dans rundt midtsommerstang og frieri er alle ritualer som er etterlevninger etter Europas hedenske fortid.

Mysterium
Sommersolverv er den ene dagen i året besøkende får adgang til steinsirkelen natten igjennom. På grunn av sirkelens utforming, er det et ideelt sted å feire sommersolverv.

Nøyaktig hvordan og hvorfor Stonehenge ble bygget, er fortsatt et mysterium. Noen eksperter mener den ble bygget slik fordi de som bygget den kom fra en kultur som dyrket solen, mens andre mener stedet var en del av en enorm astronomisk kalender.

Stonehenge ved sommersolverv 21. juni 2005.  (Foto: STEPHEN HIRD/REUTERS)
Stonehenge ved sommersolverv 21. juni 2005. (Foto: STEPHEN HIRD/REUTERS)