fasadeUD680 (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX )
fasadeUD680 (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX )

Frykter diplomat-spioner

PST frykter spioner blant russiske diplomater - UD-ansatte er advart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger grundig russernes virksomheter. Nå har de sett seg nødt til å advare ansatte i Utenriksdepartementet mot visse diplomater ved den russiske ambassade, skriver Aftenposten .

Vist bilder
PST mistenker agenter for Russlands militære etterretningstjeneste GRU for å utgi seg som vanlig diplomater og advarer derfor norske embetsmenn mot russiske diplomater de har ordinær kontakt med. Det presiseres ovenfor avisen at den russiske kontakten ikke er ulovlig, men at grensen mellom lovlig og ulovlig innhenting av informasjon er glidende.

PST skal ved flere anledninger ha vist UD-ansatte bilder av russiske diplomater som har blitt identifisert som GRU-agenter. Dette skal ha kommet overraskende på ansatte ved departementet.

GRU-agentene interesserer seg for Norges forhandlingsposisjoner og politiske standpunkt, spesielt i forhold til nordområdene, Svalbard og Nato.

- Godt forhold
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er et godt forhold mellom russiske og norske myndigheter, men at Norge likevel ikke skal glemme at vi deler landegrenser og havområder med et Russland som i den siste tiden har vist muskler og ny styrke

Støre sier at Norge nå har en tett dialog med Russland og advarer mot det som kan oppfattes som Russland-fobi.