navarsete_to_680 (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix)
navarsete_to_680 (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix)

- Vant maktkampen

Lars Peder Brekk blir statsråd. Men maktkampen i Senterpartiet var det Liv Signe Navarsete som vant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brekk trår inn som landbruksminister. I samme vending trekker han seg som lederkandidat for Senterpartiet, til fordel for Liv Signe Navarsete.

- Dette viser at Navarsete har vunnet maktkampen. Brekk tapte kampen om partiet, men vant plass i regjeringen, sier TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen.

Navarsete blir etter alt å dømme ny leder i Senterpartiet.

Ny landbruksminister

I ett døgn har Brekk og Navarsete sammen med flere andre i Senterpartiet sittet i intense møter, etter at Hagas avgang utløste en akutt krise i partiet. Fredag ettermiddag ble det klart at Brekk blir ny landbruksminister.

Så lenge Åslaug Haga styrte partiet var samferdselsminister og Sps nestleder, Liv Signe Navarsete, en klar favoritt til å ta over partiet. Torsdag var det imidlertid Lars Peder Brekk, leder av Sps stortingsgruppe, som plutselig overtok lederstolen.

Lars Peder Brekk og Liv Signe Navarsete på vei ut fra møte i Stortinget der senterpartiets stortingsgruppe hadde diskutert Åslaug Hagas avgang. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
Lars Peder Brekk og Liv Signe Navarsete på vei ut fra møte i Stortinget der senterpartiets stortingsgruppe hadde diskutert Åslaug Hagas avgang. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

- Ingen konflikt
Samtidig som det ble klart at Brekk trer inn i regjeringen kom det frem at han trekker seg som lederkandidat til fordel for Navarsete. Hun avviser en lederkonflinkt.

- Vi snakker veldig godt i lag og samarbeider veldig godt. Det er ikke noen konflikt mellom meg og Brekk, det finnes ikke, sa Navarsete til TV 2 Nyhetene fredag formiddag.

På slottsplassen senere på dagen bekreftet den nye landbruksministeren og fungerende Sp lederen at han er villig til å trekke seg som leder for å la Navarsete bli leder.

Se video under.

- Støtter Navarsete
- Vi kjenner hverandre godt og har jobbet tett sammen for å finne gode løsninger i forbindelse med Åslaug Hagas avgang.

- Er du forsatt kandidat som leder i Senterpartiet?

- Nei, jeg vil støtte Liv Signe Navarsete. Jeg tror det er riktig for partiet. Hun har stor oppslutning rundt i partiet, og for å unngå at det spekuleres i det videre har jeg sagt at jeg vil støtte hennes kandidatur hvis hun blir spurt av valgkomiteen, sa Brekk til TV 2.

Til uken avgjør landsstyret i Sp om de skal velge Navarsete til leder ett år før tiden på et ekstraordinært landsmøte.