Reidar Hjermann får fortsette som barneombud. (Foto: Heiko Junge)
Reidar Hjermann får fortsette som barneombud. (Foto: Heiko Junge)

- Reidar Hjermann er barnas beste

- Mange gode søkere, men Reidar Hjermann var den beste, sa settestatsråd Storberget etter utnevnelsen,

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reidar Hjermann ble utnevnt i statsråd fredag.

Etter utnevnelsen ankom Hjermann og settestatsråd i saken Knut Storberget til pressekonferanse i Regjeringskvartalet.

Alle barns representant
Storberget innledet pressekonferansen med å sette aktuelle politiske saker i perspektiv mot mange barns problemer.

- Mens vi voksne diskuterer økede bensinpriser, lider barn, sa statsråden under pressekonferansen.

Han understreket at regjeringens ønske var en ryddig, ordentlig og tydelig talsmann, som skal representere alle barn, og ikke bare de som lider.

Mange gode søkere
- Jeg ble utnevnt til settestatsråd forrige fredag, og har brukt mye av den siste uken til å sette meg inn i saken, sa Storberget, som selv har vært på de avsluttende intervjuene før beslutningen om at Hjermann skulle få nye fire år som barneombud ble tatt. Ifølge Storberget var det flere søkere med svært god og ulik kompetanse som hadde blitt vurdert.

Han sa at det viktigste for Regjeringen var å utnevnte et ombud som har faglige kunnskaper om barn, samfunn og barnas rettigheter, og samtidig erfaring med direkte kontakt med barn. Videre sa Storberget at det var vektlagt at aktuelle kandidater visste hva ombudsrollen vil si.

Barnas beste
Ifølge Storberget var det enighet i Regjeringen om at Reidar Hjermann var best egnet til denne rollen, og at han er svært godt kvalifisert til å arbeider for barnas beste.

- Reidar Hjermann har solid farlig kunnskap, og i tillegg lang erfaring fra sine fire år som ombud. Vi håper disse fire årene vil bli en stor styrke, og ønsker Hjermann lykke til, sa Storberget på pressekonferansen.

Reidar Hjermann åpnet med å si at dagen er svært spesiell for ham, og at det oppleves som svært godt å være tilbake i jobben.

- En vanskelig prosess
- Dette har vært en lang og vanskelig prosess for mange, og nå må vi fokusere på barna, sa Hjermann. Han hevdet at det er betegnende at utnevnelsen er den saken som noensinne har fått mest medieoppmerksomhet rundt barneombudet, ikke engang handler om barn.

Gleder seg
- Nå må vi samle oss og arbeide for barna. Kontoret jeg er så heldig å lede er et robust og skikkelig kontor med faglig integritet. Jeg kan ikke vente med å arbeide sammen med dem igjen, sa Hjermann til pressen.

Både Storberget og Hjermann fant det betimelig å minne om at barneombudet ikke skal representere verken regjering eller seg selv, men være hundre prosent på barnas side. Men samtidig hevder opposisjonen at prosessen med utnevnelsen er parodisk og at det er å på tide å flytte utnevnelsen.