Jens Stoltenberg (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
Jens Stoltenberg (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

- Forstår Haga

- Jeg respekterer og forstår ønsket om å trekke seg. Når helsa svikter, har man grunnleggende sett ikke noe annet valg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åslaug Haga ga beskjed torsdag formiddag om at hun trekker seg som statsråd og partileder. Beslutningen om at hun trekker seg ble tatt tirsdag, sa Stoltenberg da han kommenterte avgangen i en pressekonferanse som startet klokken 11.

Se Tabloids ekstrasending i dag på TV 2 kl. 19.00.

Markant
- Åslaug har i mange år vært en markant og veldig tydelig politiker. Jeg har hatt stor glede av å samarbeide med henne. Derfor er det også betydningsfullt at hun nå velger å slutte i norsk politikk, både gå av som partileder og som statsråd, sa Stoltenberg.

Se pressekonferansen øverst i artikkelen!

Stoltenberg minnet om at Haga sørget for et kjempeløft til kommunene som kommunalminister. Dette har blant annet ført til flere hender i skolen og i helsesektoren, påpekte statsministeren.

- Det kommer til å stå igjen etter Åslaug Haga som veldig viktige resultater for henne og for regjeringen, sa Stoltenberg.

Ny Sp-statsråd
Hvem som blir ny olje- og energiminster blir kunngjort fredag. Den nye statsråden vil også komme fra Senterpartiet.

- Samarbeidet mellom de tre partiene er ikke avhengig av enkeltpersoner. Samarbeidet kommer til å fortsette i tråd med hva vi formulerte sammen i 2005, sa Stoltenberg.

Orket ikke mer
Han understreket at beslutningen om å gå, var Hagas egen.

- Betyr det at hun kunne fortsatt dersom hun ønsket det selv?

- Det blir en helt hypotetisk problemstilling. Det avgjørende er at ut fra en totalvurdering og ut fra hennes eget ønske om å gå av helsemessige grunner, så er det ingen mening i å spekulere i alternativer.

Resultatene teller
- Er det en svekket regjering du leder med Åslaug Haga ute av kollegiet?

- Jeg mener at en regjering først og fremst skal vurderes på sine politiske resultater. Jeg mener at en objektiv vurdering av våre politiske resultater er at vi sørger for resultater et omfang og tempo som er imponerende, og vi skal fortsette å gjøre det, sier Stoltenberg.

Åpenhet
- I hvilken grad mener du at det stilles for strenge krav til politikere når det gjelder å ha orden i private forhold?

- Hver gang jeg utnevner statsråder, så har jeg en samtale med dem hvor jeg understreker at alt som måtte være av informasjon som de tror kan ha betydning, kommer på bordet. Nøkkelen er åpenhet og informasjon. Det avgjørende er at ting blir klargjort, sier Stoltenberg.