laks (Foto: TV2)
laks (Foto: TV2)

Sommermat

Nypoteter, stekt laks og en frisk salat, DET er smaken av sommer!

Skrubb nypoteter og legg i en gryte med vann så det så vidt dekker potetene.
Tilsett rikelig med salt (til 1 kg poteter, en håndfull salt) og dill, ta gjerne med stilkene.
Kok opp og la potetene trekke til de er møre.
Prøv deg fram med en liten spiss kniv.
Hell av kokevannet og damp potetene godt.
Tilsett hakket dill evt. litt flaksalt og server med smør, gjerne lokalt produsert smør.

Stekt laks:

700 - 800 g laks
salt
pepper
sitronsaft
olje/smør til steking

Dryss salt og pepper på laksen.
Varm olje i en stekepanne, tilssett smør og la smøret bruse ut før fisken legges i.
Press over sitron og la fisken steke 2 - 3 min. på hver side.

Sommersalat med rømmedressing:

1 - 2 hjertesalat eller 1 hodesalat
1 dl rømme
2 ts sitronsaft
2 - 3 ts sukker
3 - 4 ss finhakket gressløk eller dill

Skyll og rist godt av salatbladene.
Riv dem i mindre biter.
Visp rømmen stiv med sitron og smak til med sukker og gressløk.
Vend salaten lett inn i dressingen.
Server straks.

Tips: Rømme kan erstattes med stivpisket krem eller en blanding av rømme og krem.

Agurksalat:

1 slangeagurk
3/4 ts salt
1 ss olje
3/4 ss eddik
1/2 ts grovmalt pepper
1 - 2 ts sukker, evt. litt sennep
persille

Skyll agurken og fjern evt. skall med en potetskreller.
Høvle agurken i tynne skiver med en ostehøvel.
Dryss på salt og la agurkskivene så med saltet i 10 - 15 minutter.
Hell av vannet som danner seg.
Bland sammen olje, eddik og pepper og smak til med sukker evt. sennep.
Hell laken over agurkskivene og vend lett om med to gafler.
La salaten stå og trekke minst 10 minutter før servering.
Dryss over finhakket kruspersille ved servering.

Flere oppskrifter finner du på artoftaste.no