En kurdisk ungdom holder PPK flag under en demonstrasjon sist måned. PKK har kjempet for kurdisk selvstyre i mer enn 30 år.    (Foto: AFP/SCANPIX, © STR/sw)
En kurdisk ungdom holder PPK flag under en demonstrasjon sist måned. PKK har kjempet for kurdisk selvstyre i mer enn 30 år. (Foto: AFP/SCANPIX, © STR/sw)

Hele barnekoret arrestert

Risikerer fem år i fengsel etter musikkfestival i San Francisco.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnekoret, med medlemmer i aldersgruppen 12 til 17, sang en kurdisk folkevise på en internasjonal musikkfestival i San Francisco.

Nå er de siktet for å drive propaganda for separatistbevegelsen Kurdistan Workers Party (PKK), og risikerer opp til fem års fengsel i Tyrkia, melder BBC .

Samvittighetsfanger
Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty Internasjonal kjemper for barnekoret, og hevder at å synge en tradisjonell hymne ikke kan regnes som å fremsette trusler. Organisasjonen understreker at medlemmene i koret vil regnes som samvittighetsfanger dersom de blir funnet skyldig.

Ifølge den tyrkiske påtalemyndigheten er sangen "Ey, Raqip", eller "Hei, Fiende" en hymne som brukes av seperatistgruppen, og anklager koret også for å ha brukt PPK-flagg under musikkfestivalen.

Skjønte ikke teksten
Et av korets medlemmer forteller til BBC at teksten i sangen er på gammel-kurdisk og at han og vennene ikke engang kunne forstå innholdet. Han hevdet at meningen med sangen var å vise frem kurdisk kultur, ikke engasjere seg i politikk.

Tre av kordeltagerne vil bli tiltalt som voksne ved en domstol for alvorlige forbrytelser i Diyarbakir, sørøst i Tyrkia. De riskikerer opp til fem års fengsel dersom de blir dømt for å stå bak ulovlig propagandaen.

Ikke uvanlig med barnearrestasjoner
Seks yngre medlemmer vil bli tiltalt for samme lovbrudd, i en domstol for barn. Ifølge kurdiske menneskerettighetsgrupper ble en stor gruppe barn arrestert etter demonstrasjoner for to år siden, tiltalt for å støtte PKK. Mange av disse er fortsatt i fengsel.

Tyrkia har siden 1980-tallet forsøkt å slå ned PKK. Konflikten har kostet over 40.000 liv