Olje  og energiminister Åslaug Haga kunngjorde på en pressekonferanse torsdag morgen at hun trekker seg både som statsråd og partileder i Senterpartiet.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Olje og energiminister Åslaug Haga kunngjorde på en pressekonferanse torsdag morgen at hun trekker seg både som statsråd og partileder i Senterpartiet. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Haga (Foto: Scanpix)
Haga (Foto: Scanpix)

Haga trekker seg

Åslaug Haga trekker seg som Senterpartileder og statsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er budskapet fra Åslaug Haga på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Innkalte pressen
Åslaug Haga og Senterpartiets første nestleder Lars Peder Brekk innkalte pressen på kort varsel til et Oslo-hotell klokken 09.30 torsdag.

Noen minutter forsinket entret Haga podiet og tok ordet.

- Jeg har innkalt til pressekonferanse i dag for å gjøre følgende kjent: 1. Jeg går av som stastråd. 2. Jeg går av som partileder.

- Dette er ikke en politisk erklæring, det er ikke et angrep på pressen, opposisjonen eller andre. Det er en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga.

Rørt
- Det rødgrønne prosjektet er mitt politiske hjertebarn, jeg er stolt av det. Vi har snudd retningen i Norge. Jeg er overbevist om at vi vil vinne valget i 2009, sa Haga.

- Jeg har tidligere varslet at jeg ikke ikke ønsket å ta gjenvalg som leder i mars 2009. Nå går jeg av noe før. Mitt kjære Senterparti har gitt meg ufattelig mange muligheter som stortingsrepresentant, som politisk rådgiver for bistand, som statssekretær i UD, som statssekretær på Statsministerens kontor, som kulturminister, som kommunalminister og som olje- og energiminister, sa en beveget Haga.

Haga har vært hardt presset etter avsløringer om at hun har hatt en ulovlig brygge på Vestlandet og at hun har leid ut stabburet hjemme på gården på Ås uten å ha lov til det. Hun er sykmeldt med høyt blodtrykk.

Forutså fallet
Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand sa til TV 2 Nyhetskanalen torsdag morgen at han ikke trodde Haga ville komme tilbake til politikken.

- Skulle jeg tippe, så ville jeg tippe at hun ikke kommer tilbake. Det er to grunner: det ene er det høye blodtrykket, det andre er at hun er så skadet politisk at hun ikke kan fungere optimalt i den viktige stillingen som olje- og energiminister. I tillegg er hun fortsatt leder i Senterpartiet, og denne kombinasjonen tror jeg ikke hun vil klare å bære videre, sier Strand.

Se intervjuet med Arne Strand her.

249055


Flere av Hagas partifeller har gitt uttrykk for at hun bør gå. Det sier en Senterparti-politiker til Adresseavisen torsdag.

Første nestleder Lars Peder Brekk har gitt uttrykk for bekymring for Hagas helse.

- Åslaug Haga er i en alvolrig helsemessig situasjon, sier Brekk til Aftenposten torsdag.