EU Irland nei til Lisboa traktaten
EU Irland nei til Lisboa traktaten

Krisemøte i EU

EU samles til krisemøte torsdag etter at Irland stemte nei til Lisboa-traktaten i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Egentlig skulle toppmøtet handle om de høye diesel og bensinprisene, men denne saken blir nå satt i skyggen. Det er ikke EU-borgerne særlig fornøyd med ettersom drivstoffprisene har ført til massive protester på kontinentet den siste tiden.

Senker ikke avgiftene
Belgiske bønder, drosjesjåfører og lastebilsjåfører beleiret EU-hovedkvarteret i Brussel onsdag kveld i den siste av en rekke demonstrasjoner. Det er imidlertid tvilsomt at de 27 EU-lederne som nå er samlet, vil støtte et fransk forslag om å redusere drivstoffavgiften for å berolige demonstrantene, skriver AP. Frykten er at det kan øke forbruket av drivstoff slik at prisen presses ytterligere opp og anstrengelsene for å kutte utslippene undermineres.

- Traktaten lever
Det er imidlertid Irlands nei som kommer til å bli den store saken på møtet som starter torsdag. EU-kommisjonen har satt i gang en større meningsmåling i Irland for å få vite hvorfor flertallet stemte nei til Lisboa-traktaten. EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, understreker at traktaten ikke er død.

- Jeg mener den lever, og vi bør nå prøve å finne en løsning, sier Barroso.