TAR DU sjansen på å bli ledd av? (Foto: illustrasjon)
TAR DU sjansen på å bli ledd av? (Foto: illustrasjon)

Vil ditt forhold vare?

Nøkkelen til et varig kjærlighetsforhold ligger i et enkelt regnestykke. Psykolog Sissel Gran forklarer hvorfor.

Med en skilsmissestatistikk på 50% skulle man tro at sjansen for at et forhold varer livet ut er nettopp 50%. Men det avgjørende er selvfølgelig hvordan de to som er sammen oppfører seg mot hverandre. Og viktigst er kvaliteten på den følelsesmessige tilknytningen, hevder psykolog og samlivsteapeut Sissel Gran.

sissel
  gran (Foto: TV 2)
sissel gran (Foto: TV 2)

Gottmans brøk

Hun støtter seg til den amerikanske psykologen John Gottmans mangeårige forskning på parforhold. Hans påstand er at for hver negative episode i et parforhold behøves fem positive for å nøytralisere den negative. Dette har han funnet ut i sin "Love-lab" der vanlige par har tilbrakt en helg under kameraovervåkning.

Gottman og hans forskerteam har fulgt parene over tid og kommer fram til en matematisk modell. De hevder at de basert på matematikk kan i 94 av 100 tilfeller si om et par vil leve lykkelig resten av livet eller gå hvert til sitt.

Ta John Gottmans test her

Følelsesmessig tilknytning

Den underliggende psykologien er at parene som har en dyp følelsesmessig tilhørighet, vil veksle mellom å krangle, spøke og si fine ting til hverandre, når de diskuterer alvorlige temaer. I motsetning til par hvor denne følelsesmessige tilhørigheten ikke er etablert, og som dermed kommer med mer edder og galle enn komplimenter. Negativitet har nemlig en tendens til å hope seg opp.

- Mange mennesker vet ikke hvordan de skal følelsesmessig knytte seg til hverandre, eller spøke sammen som par. Dette betyr at mye av den kranglingen som skjer i et forhold, er et tegn på at en følelsesmessig tilknytning ikke er tilstede. Dette ville vi ikke visst uten denne matematiske modellen, sier Gottman. Forskerne kaller selv sitt fem til én-forholdstall for "Dow-Jones industrielle gjennomsnitt for ekteskapelig samtale".

5 kosestunder for hver krangel

Så neste gang du krangler med kjæresten din, bør du sørge for å oppleve minst fem fine stunder sammen før neste krangel, skal vi tro regnestykket.

-Men det er lov å feie en del problemer under teppet. Mange par lever godt med at de er uenige om en del ting, sier Sissel Gran. Det viser seg nemlig at 60% av uenigheter par har, blir aldri løst.

Ta John Gottmans test her

Få med deg Sissel Grans samlivsråd på God morgen Norge