hegnar_crop (Foto: TV 2)
hegnar_crop (Foto: TV 2)

Advarer mot Terra-hysteri

Trygve Hegnar advarer mot hysteri som følge av de tre siktede i innsidesaken om Acta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fremstilles tre av de fem siktede i Acta-saken for fengsling i Stavanger.

Selskapet forvalter 90 milliarder av folks sparepenger, så saken har fått bred omtale i media de siste dagene. Men nå advarer Trygve Hegnar mot hysteri hos sparerne som frykter at pengene er tapt.

- Det er viktig å få frem at det er Acta-eierne som har tapt store penger. Mens de som har eiendomsinvesteringer i Tyskland og USA, har ikke tapt penger, sier Hegnar til TV 2 Nyhetskanalen.

LES OGSÅ: - Neppe innsideproblem på børs

- Dårlig omdømme
Han tror at folks bekymring skyldes at Acta allerede har et omdømmeproblem fra før.

- De solgte produkter som veldig få skjønte hva var. De forvalter 90 milliarder av sparepengene til vanlige mennesker, og investeringene har sannsynligvis vært råsolgt. De har eksempelvis troppet opp på gamlehjem og tilbydt langsiktige spareprodukter. Det er klart at dette har skadet Acta fra før.

Hegnar tror at summen av det tidligere omdømmet, sammen med at eiendomsselskapet og forvalterne nå blir siktet for innsidehandel og bruk av familiemedlemmer i handel på børsen, gjør at selskapet nå er veldig langt nede. Men at det ikke er noe som tyder på at man skal ha Terra-tilstander i saken. Med mindre pengene er investert i ekstreme prosjekter utenlands.

I fjor hadde Acta en estimert verdi på 10 milliarder. Nå er det nede i to.

LES OGSÅ:
- Ingen lett dag
Acta går neppe konkurs

- Folk for naive
Han tror saken forplanter seg i folks tiltro til bransjen generelt. Og oppfordrer fondsbransjen til å slutte å råselge produktene sine. Men han påpeker samtidig at folk må tenke litt selv:

- Det er ikke noe som heter gratis lunsj. Om jeg får 5-6 prosent avkastning på pengene mine i banken, og noen sa til meg at jeg kunne få 10-15 prosent, så ville jeg ikke tro det. Det er folkeopplysning.

Intervju med Trygve Hegnar og omdømme-ekspert ved Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn, ser du over.