Eksiltibetanere i den nordindiske byen Dharmsala, også kalt
Eksiltibetanere i den nordindiske byen Dharmsala, også kalt "Little Lhasa" demonstrerte med rollespill tirsdag. (Foto: AP/SCANPIX, © AB KP CD**TOK**)

OL-ilden til Tibet

Vil ankomme de omstridte områdene lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinas Olympiske komité bekreftet i dag at OL-ilden vil ankomme Tibet lørdag. Etter den opprinnelige planen skulle flammen være på en tredagers tur fra 19. til 21. juni, som en del av en større rundreise i Kina. Nå er det bestemt at ilden bare skal fraktes gjennom hovedstaden Lhasa på et dagsarrangement, melder nyhetsbyrået AFP.

Mange arrestert
I mars ble et større antall aktivister arrestert, som følge av opprør i forbindelse med starten på OL-stafetten. Ifølge eksiltibetanere omkom 203 mennesker i volden som fulgte demonstrasjonene. Kinesiske myndigheter hevder at tallet på døde er 21, og at det var opprørne selv som sto bak 20 av disse.

Jordskjelvet får skylden
Zhu Jing, talskvinne for den olympiske komiteeen sier at årsaken til at arrangementet begrenses er jordskjelvet som rammet den kinesiske provinsen Sichuan i mai. Hun avviser at det er de tidligere urolighetene som har fått komiteen til å gjøre opp på planene.

Gir journalister tilgang
OL-ilden befinner seg nå i Xinjiang, et område med hovedsakelig muslimsk befolkning. Sammen med de tibetanske områdene regnes denne provinsen som de mest utsatte for uroligheter under fakkelstafetten.

Ifølge den olympiske komtiteen vil femti journalister fra 31 ulike mediabedrifter få anledning til å dekke fakkelstafetten i Lhasa, som har blitt avstengt fra utenlanske reporere etter opprøret i vinter.

Omfattende protester
Det er sterk motstand mot at OL-ilden skal føres inn til Tibet. Flere steder har eksiltibetanere demonstrert de siste dagene, blant annet i den nordindiske byen Dharamsala, hvor Dalai Lama og en stor gruppe eksiltibetanere oppholder seg.