afghanistan
afghanistan

Nato frykter angrep

Nato og den afghanske hæren forbereder seg på et større talibanangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det sørlige Afghanistan forbereder soldater fra Nato og den afghanske hæren seg på et større Talibanangrep. Minst 500 Talibankrigere har i løpet av natten inntatt flere landsbyer bare to mil utenfor provinshovedstaden Kandahar. Se video i vinduet over.

400 familier på flukt
Sivile afghanere på flukt fra Taliban har i hele dag strømmet inn i provinshovedstaden Kandahar. Ved sjekkpunktene like utenfor byen blir de ransaket og undersøkt nøye av Nato-soldater av frykt for at geriljakrigere har skjult seg blant dem. Så langt skal minst 400 familier være drevet på flukt fra Arghandab, et frodig landbruksområde like nord for Kandahar by som er kjent for sine drueranker og vakre kolonihager.

- Vi slipper ikke inn i de områdene. Prøver vi blir vi skutt, fortalte Toor Jan, en taxisjåfør som ofte ferdes i traktene til nyhetsbyrået AP.

kart afghanistan
kart afghanistan
Godt organisert styrke
Myndighetene utelukker ikke at dette kan være begynnelsen på et enda mer omfattende talibanangrep med mål å gjenerobre byen, som tidligere var bevegelsens hovedsete.

I hele dag har soldater fra den afghanske hæren og forsterkninger fra Nato blitt fløyet inn til Kandahar. ISAF-styrkene i samarbeid med de lokale kommandantene planlegger nå hvordan de skal kunne drive opprørerne tilbake før de slår til mot provinshovedstaden. Dette ventes ikke å bli enkelt. Frukttrærne på de store plantasjene gir geriljakrigerne godt skjul og i tillegg virker styrken usedvanlig godt organisert.

-Taliban har sprengt broer, plantet miner og inntatt fruktåkrene. Vi er derfor nødt til å ta oss inn i området til fots, sier Sardar Mohammed, en lokal politimann til nyhetsbyrået AP.

- Vi har kontroll
For ikke å lide for store egne tap, kan mye tyde at Nato forbereder å drive Taliban tilbake med massive fly- og artilleriangrep. I natt har nemlig Nato-helikoptre sluppet flyveblader over landsbyene i området der lokalbefolkningen oppfordres til å forsøke å komme seg ut av området.

Sist fredag ble over 400 talibanfanger befridd fra et fengsel i Kandahar. Det spekuleres i om disse er i ferd med å slutte seg til offensiven nord for byen, og at styrken dermed kan være betydelig større enn antatt.