Lagtingssalen i Stortinget.
Lagtingssalen i Stortinget.

Ekteskapsloven vedtatt

Ny ekteskapslov ble tirsdag vedtatt i Lagtinget.

Dermed bekreftes avgjørelsen fra Odelstinget. Norge blir det sjette landet i verden hvor homofile og lesbiske får rett til å gifte seg.

Lagtinget har med 23 mot 17 stemmer vedtatt forslaget om å tillate assistert befruktning for lesbiske par. Dette har vært et av de mest omdiskuterte punktene i den nye ekteskapsloven.

Hva synes om den nye ekteskapsloven? Si din mening nederst i artikkelen.


- Nå blir vi likeverdige


Tidligere leder i landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Jon Reidar Øyan, sier han er nesten litt rørt.

- Endelig er det et faktum. Endelig har Lagtinget godkjent Odelstingets innstillinger. Barna våre får de samme rettighetene som andre barn, sier en smilende Øyan.

- Nå er det slutt på å bli behandlet som annenrangs borgere og nå blir vi også hundre prosent likeverdige. Det er en gledens dag, fortsetter han.

For dårlig utredning


Ikke alle var like fornøyde med utfallet. Bjørg Tørresdal (KrF) mener utredningen av punktet om assistert befruktning har fått for dårlig utredning.

- Jeg tror alle ser at det at man nå får rett til å få assistert befruktning, har dimensjoner som man ikke har utredet og som man ikke vet konsekvensene av. Det er vår store bekymring, sier Tørresdal, og legger til at hun ikke tror man har hørt siste ord i saken.

Politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, tror ikke det vil komme noen endring av utfallet senere.

- Saken er politisk sett ferdigbehandlet, og det er helt utenkelig at den blir gjenstand for noen omkamp, uansett hva slags valgresultat man får i 2009, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Dette er loven:
- Homofile skal ha samme rett til å inngå ekteskap som heterofile.

- Homofile ektepar vil få mulighet til å bli vurdert som adoptivforeldre på linje med heterofile.

- Lesbiske par skal ha samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning på samme måte som heterofile. - Kirken får rett, men ikke plikt til å vie homofile par.

- De som ønsker det kan få omgjort partnerskapet til ekteskap. Dersom man ikke ønsker det, kan man beholde status som registrerte partnere. Men det vil ikke være mulig å inngå partnerskap etter at loven trer i kraft.