soling
soling

Test av solkrem

Hvilken solkrem bør du kjøpe? Test av 16 forskjellige solkremer avslører store forskjeller.

Forbrukerraporten har i samarbeid med de andre europeiske forbrukerorgansisasjonene (ICRT) testet 16 av de mest solgte solkremene i et laboratorium og på et testpanel. Resultatene er svært varierende, og det er ingen sammenheng mellom pris og kvalitet.

Dyrest ikke best
Testvinneren Helena Rubinstein Defense Golden Beauty er riktignok nest dyrest, men testens aller dyreste krem, Lancaster Oil-free Milky Spray til 250 kroner havner på nest siste plass. Nederst på listen finner vi Nivea Sun Light Feeling.

Les mer om resultatene her .

Lavere faktor enn lovet
Laboratorietesten viser at beskyttelsesfaktoren SPF, som står på kremen ikke alltid stemmer med den faktiske beskyttelsen. Fem av kremene hadde lavere faktor enn den oppgir på emballasjen.

Enkelte av solkremene hevder de tilfører fuktighet til huden, dette ble også målt i laboratorietesten.

Testpanelet ga karakter til de ulike kremene for konsistens, hvor lette de er å smøre på, og hvordan de luktet. I tillegg ble det vurdert hvorvidt kremen satte flekker eller føltes klissete.

Hvor godt solkremene sitter på etter et bad, ble vurdert ved å måle hvor mye av solbeskyttelsen som satt på etter at testpanelet tok en dukkert.

Solfaktoren på kremen gjelder bare beskyttelse mot UVB-stråler, men sola sender også ut UVA-stråler. UVA strålene brenner ikke, men trenger dypt i huden og kan forårsake skader og raskere aldring av huden. Beskyttelsen mot UVA-strålene er mye lavere, og man bør derfor ikke oppholde seg lenger i sola med solkrem, enn det man ville gjort uten.

Gammel solkrem?
I dag skal kremene være merket med beskyttelsesklassifisering. Enten det er lav (faktor 6-14), middels (faktor 15-29) eller høy (faktor 30-59). Kravet om slik merking kom i fjor, så dersom kremen ikke har det kan det tyde på at den er gammel.

Skygge fortsatt best
Skyggen gir fortsatt beste beskyttelse for huden. Når man smører seg vil det alltid være områder som blir dårlig dekket eller glemt i følge testen.