Magne Berg
Magne Berg

Ble kvitt dødsangsten

Magne Berg slet med dødsangst i 20 år. Etter tre måneders behandling på Modum Bad ble han angstfri.

Magne Berg fikk sitt første angstanfall som 10-åring - da han leste Sølvpilen. Da en person ble skutt i bladet, gikk det plutselig opp for ham at også han var dødelig. Han reagerte med å kaldsvette og fikk hjertebank mens tankene raste gjennom hodet hans. Han trodde at han skulle dø der og da og løp inn på soverommet til bestemoren og ropte "Nå dør jeg!"

LES OGSÅ: En av tre får panikkangst

-Men det gjorde jeg altså ikke som dere ser. Jeg sitter jo her idag, sa Magne Berg til programlederne Vår Staude og Jan Øyvind Helgesen på God morgen Norge.

Daglige angstanfall

I tjue år hadde han daglige angstanfall i perioder på 4-8 måneder av gangen. Innimellom hadde han pauser på noen måneder. Hele tiden var det situasjoner og ting som fikk ham til å tenke på døden som satte igang angstanfallene. Etterhvert reagert han på nesten alt mulig som kunne assosieres med død, uendelighet, himmel og verdensrommet. Her er noen eksempler: Høye bygninger, åpne plasser, skyer han så gjennom flyvinduet, havet, fjellovergangen, høyder, broer og storbyer. Ord som - evighet og aldri - var etterhvert nok til å utløse dødsangsten.

Prøvde demonutdrivelse

I løpet av de 20 årene han slet med dødsangsten stiftet han familie, tok lærerutdannelse og jobbet ettervhert som rektor. Men angsten gav seg ikke selv om livet hans var godt. Han gikk til psykolog og tok medikamenter i perioder. Han prøvde til og med demonutdrivelse. Men det siste forverret angsten selv om demonutdriveren lovte at han ville være kvitt angsten for alltid. Ingenting gav varig bedring, og han ville helst klare seg uten piller.

Modum Bad ble et vendepunkt

I 2000 fikk Magne Berg plass på Modum Bad - noe som skulle bli et avgjørende vendepunkt for ham. Der fikk han samtaleterapi med psykolog Finn Magnus Borge. I tre måneder bodde han der og fikk behandling sammen med andre panikkangst-pasienter. Han lærte å møte angsten, å tåle den og å utfordre den. Han erfarte gjennom 2-3 angstøvelser hver uke at angst ikke er farlig. Etter oppholdet var han veldig syk i ca 4 uker før han begynte å tørre ting. Han tok med ungene på sykkeltur på en vei langs en elv. Han prøvde å fly. Sakte men sikkert merket han at han ikke fikk panikkangst, men at han kontrollerte tankene og følelsene sine

Snakker til angsten

Nå åtte år etter oppholdet på Modum Bad har Magne Berg permisjon fra sin rektorstilling og holder blant annet seminarer og foredrag om angst. Han kan fortsatt få antydning til angst, men når den kommer, snakker han til den. Han sier at han er ferdig med den, og han minner den på at den har ødelagt for mange år av livet hans. Han unngår den ikke, men han lar den heller ikke regjere.