parkering_680 (Foto: Kallestad, Gorm , © vid )
parkering_680 (Foto: Kallestad, Gorm , © vid )

Farvel til gratis parkering

Biltrafikken skal reduseres ved å pålegge kjøpesentre å ta betalt for parkering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er advokat Helge Skaaraas som foreslår dette i en rapport han har skrevet på oppdrag for Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

Forslaget går ut på å pålegge kjøpesentre i byområder å ta parkeringsavgift for å minske biltrafikken, melder NRK.

Hva synes du om forslaget? Si din mening nederst i artikkelen!

Mindre fristende
Undersøkelser viser at gratis parkering er en viktig grunn til at folk velger bilen når de skal handle. I tillegg velger man bevisst kjøpesentre eller butikker som tilbyr gratis parkering.

Målet med å pålegge parkeringsavgift blir da å gjøre det mindre fristende å kjøre bil, noe som igjen vil gjøre godt for miljøet.

Inntektene fra parkeringsavgiften skal gå til butikkene eller kjøpesentrene og ikke til staten.

Er ikke gratis
- Det finnes egentlig ikke noe som heter gratis parkering, sier forsker Jan Usterud Hanssen ved Transportøkonomisk Institutt til NRK.

Han sier spørsmålet er hvem som betaler for parkeringsplasser og parkeringshus. Et kjøpesenter må på en eller annen måte betale for parkeringen de tilbyr, og det er sjelden bilistene får denne utgiften direkte. Da må utgiftene komme fra annet hold, for eksempel gjennom prisene på varene i butikken.

På steder med gratis parkering i dag betaler dermed både syklister og folk som reiser kollektivt for parkeringsutgiftene.

Tull
Byråd i Oslo, Peter N. Myhre fra Fremskrittspartiet sier i en kort kommentar til tv2nyhetene.no at argumentet til forsker Usterud Hanssen er noe stort tull.

- Mener man at bilister i Norge blir subsidierte med parkeringsplasser, har man på seg andre briller enn de jeg bruker, sier han til tv2nyhetene.no.