radongass
radongass

Slik måler du radon

Dette må du gjøre for å finne ut om du har for høy radonkonsentrasjon i din bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke mulig å fastslå radonkonsentrasjonen i en bolig uten å ta en måling. Statens strålevern anbefaler alle boligeiere å foreta en måling av radon. Blir du skremt av at 300 nordmenn årlig dør som følge av radon-gass? Du kan si din mening under artikkelen.

Radon-måling i inneluft:

1. Kontakt firma som tilbyr måling av radon (se lenke under).

2. Bestill sporfilmbokser for måling i minimum to oppholdsrom. Målinger bør gjennomføres i perioden mellom oktober og april.

3. Du mottar sporfilmer som postforsendelse. Retningslinjer følger vedlagt.

4. Måleperiode er minimum to måneder.

5. Returner sporfilmboksene til laboratorium for analyse.

6. Du mottar måleresultatet etter noen uker.

Klikk her for å se listen over firmaer som utfører målinger. Det spiller ingen rolle hvor firmaet holder til - målinger og resultater utveksles via brevpost.

Pris per måling varierer fra rundt 250 kroner til 500 kroner.

Om lag 175.000 boliger i Norge har en radonkonsentrasjon over anbefalt tiltaksnivå på 200 Bq/m3, skriver Statens Strålevern på sine nettsider.

Radon-måling i vann:
Høye radonkonsentrasjoner i vann forekommer først og fremst i vann fra grunnvannskilder, spesielt i vann fra borebrønner i fast fjell. Husstander som har sin vannforsyning fra borebrønner i fast fjell bør derfor måle radoninnholdet i vannet. Måling av radon i vann kan gjøres hele året.

Den vanligste metoden for måling av radon i vann er basert på væskescintillasjon. En vannprøve tas fra for eksempel kjøkkenspringen og overføres til et spesielt måleglass som inneholder scintillasjonsvæske. Glasset sendes deretter så fort som mulig til laboratorium for analyse.

Statens strålevern og enkelte private aktører tilbyr måling av radon i vann. Boliginnehavere kan selv ta vannprøven, men det kreves spesial utstyr som skaffes ved å ta kontakt med det lokale laboratoriet eller med Statens strålevern. Statens strålevern tar en egenandel per måling på kr. 250.

Skal du bygge hus kan du også undersøke grunnen - klikk her for å se mer på Statens Stråleverns nettsider.

Det finnes flere forebyggende og bekjempende tiltak - se mer på nettsidene til Statens Strålevern.

Les mer om hvorfor radon er farlig og se video om de alvorlige konsekvensene:

300 dør av radon