Bybussene fra selskapet Team i Trondheim står stille. (Foto: TV 2)
Bybussene fra selskapet Team i Trondheim står stille. (Foto: TV 2)

50.000 rammet av streik

Bussreisende i Trondheim sliter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også torsdag sto bussene stille. Klokken 04.30 mandag morgen ble streiken satt i gang igjen.

Bybussene er rammet
Bakgrunnen for markeringene er at fylkespolitikerne ikke har villet gi noen garantier for at busstilbudet i Trondheim blir lagt ut på anbud.

Trikken, flybussen og Nettbuss Trøndelags ruter er ikke involvert i den politiske streiken og går derfor som normalt. Alle bybussene er rammet, men BSF har skjermet handikaptransport fra streiken. Skoletransporten er rammet av streiken.

Unødvendig
I morgentimene mandag var det tomt på ellers så overfylte busstopp i trønderhovedstaden. Bakgrunnen for streiken er at samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag overfor fylkestinget innstiller at busstilbudet i Trondheim i framtiden skal deles opp i delpakker. Dette for å sikre mangfold i næringen, skriver adressa.no .

Fylkesordfører Tore O. Sandvik fra Arbeiderpartiet støtter forslaget og mener at det er en viktig forutsetning for et bedre kollektivtilbud i Trondheim. Sandvik mener at det er unødvendig med den nye streiken. Mandag sier Sandvik at politikerne fikk med seg budskapet etter torsdagens markering og at den nye streiken skaper unødvendige problemer for de bussreisende i Trondheim.

- Bedre kollektivtrafikk
- Vi anerkjenner retten til en politisk streik blant de organiserte, men budskapet kom godt nok fram i forrige streik, sier Sandvik til tv2nyhetene.no.

Men blir du og andre fylkespolitikere påvirket av streiken?

- Arbeiderpartiet skisserte søndag kveld en løsning som kom Buss- og sporveisforeningen i møte når det gjelder en rekke av de kravene som er framsatt den siste uken, men det kan ikke være slik at Buss- og sporveisforeningen skal kunne diktere et demokratisk valgt Fylkesting, sier Sandvik.

Fylkesordføreren sier til tv2nyhetene.no at de ikke vil gi fra seg kollektivansvaret til et privat selskap.

- Vårt mål er en bedre kollektivtrafikk. Vi skal ivareta de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, men det kan ikke være slik at et privat selskap som Team Trafikk AS skal ha siste ordet når det gjelder driften av kollektivtrafikken i Trondheim. Det må de folkevalgte i Fylkestinget ha, sier Sandvik.

Leder i BSF, Ole Roger Berg. (Foto: TV 2)
Leder i BSF, Ole Roger Berg. (Foto: TV 2)

Streiker mot anbud
Ifølge BSF blir mellom 40.000 og 50.000 reisende rammet av streiken. Leder Ole Roger Berg sier de vil påvirke fylkespolitikerne til å ikke sette kollektivtrafikken ut på anbud.

- Vi streiker for å stoppe forslaget fra fylkestinget om at busstrafikken i Trondheim skal ut på anbud.

Berg mener at usikkerheten rundt regelmessige anbudsrunder skaper usikkerhet i yrket.

- Folk forsvinner fra yrket. De klarer ikke med denne usikkerheten hengende over seg. Hvem som er arbeidsgiveren om fire år for eksempel., sier streikelederen til tv2nyhetene.no.

Tomme busstopp i Trondheim. (Foto: TV 2)
Tomme busstopp i Trondheim. (Foto: TV 2)

- Håper fornuften seirer
Også torsdag aksjonerte de BSF-organiserte i Trondheim. Ifølge Berg har de stort sett fått støtteerklæringer.

- Vi får mange støtteerklæringer både fra publikum og andre kolleger.

For BSF og leder Ole Roger Berg er streikelysten stor for å overbevise fylkestinget.

- Vi jobber ikke bare for at de skal høre oss, men også for at vi skal påvirke de. Vi tror det er mulig at fornuften skal seire til slutt.

Det er ventet at bussene vil være i normal trafikk fra onsdag igjen.