forsvaret (Foto: Morten Holm/SCANPIX, © LOCH )
forsvaret (Foto: Morten Holm/SCANPIX, © LOCH )

Her er spareplanen

Det blir store kutt i Forsvaret. Flyene får mindre flytid, og båtene færre seilingsdøgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jagerfly, overvåkingsfly og helikoptre skal fly mindre, og marinen får færre seilingsdøgn.

Luftforsvaret må ta nesten halvparten av de totale kuttene som skal gjennomføres i løpet av årets seks siste måneder. Totalt 148 millioner i sparetiltak betyr at F-16 flyene skal redusere sin aktivitet med 1.000 flytimer, til totalt 9.000 timer. Det er en reell fare for at en skvadron settes på treningsstatus, dvs. settes på bakken. I tillegg blir det færre flytimer for både Orion og Bell - overvåkingsfly og helikoptre.

Færre seilingsdøgn
Sjøforsvaret må redusere sin aktivitet med 47 millioner.

Kystvakten skal seile som planlagt men marinen får færre seilingsdøgn. Om en fregatt, en minerydder eller en u-båt må legge til kai for en periode er ikke klart. Det er nå opp til Generalinspektøren for Sjøforsvaret å bestemme hvordan kuttene skal tas.

Men i forsvarssjefens rapport, som gjør opp status for årets fire første måneder, går det frem at overvåkingen av nordområdene allerede er svekket. Maritime patruljefly har fløyet bare halvparten av planlagte flytimer, og både Kystvakten og Marinen har redusert tilstedeværelse sammenlignet med i fjor. Mangel på helikoptre gjør at overvåkingen av Vernesonen og Barentshavet er redusert, skriver Sverre Diesen i rapporten.

LES OGSÅ: - Umulig å nå Regjeringens mål

300 millioner er nok
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at det vil bli overført 250 millioner fra investeringsbudsjettet til drift. Dermed blir de totale innsparingene i år 300 millioner og ikke 800 millioner som først fryktet.

-Eventuelle ytterligere driftsutfordringer utover dette beløpet vil bli håndtert av Forsvarssjefen i nær dialog med Forsvarsdepartementet, sies det i en pressemelding.

Hele sparepakken kan du se her