Byggrynskrem og Tytingkake

Byggrynskrem med tyttebærsaus og Tytingkake bakt med Sjåkmjøl

Byggrynskrem med tyttebærsaus

Tilbehør rød bærsaus for eksempel laget av tyttebær

Legg byggryn i bløt natten over.

Kok byggrynene i bløtevannet ca 15 min hell av kokevannet og tilsett melk, sukker, vaniljesukker og salt. Kok opp. Senk temperaturen , legg på lokk og la grøten koke 45 min til den har fått en fyldig konsistens og grynene myke. Rør om en gang i mellom , slik at grøten ikke legger seg ved i bunnen av kasserollen.

Avkjøl grøten.

Pisk kremfløte og vend inn den kalde grøten. Server med rød bærsaus eller ”rå” tyttebærsaus

”Rå” tyttebærsaus

ca 250 g tyttebær

3-4 ss melis eller sukker

Mos tyttebærene til en glatt pure i hurtigmikser.

Sil tyttebærsausen gjennom en sikt og smak til med melis eller sukker.

Tytingkake bakt med Sjåkmjøl

Frisk etter oppskrift fra Arne Brimis kokebok " Ein smak frå norsk natur "

Kakebunn, 26 cm. bunn:

forvarm ovnen til 175 oC.

Visp egg og sukker til lys stiv eggedosis. Bland sammen det tørre og vend inn i eggedosisen. Fyll røren i god smurt form ( dekk gjerne bunne av formen med bakepapir). Stek på nederste rille i ca 35-40 min.

Avkjøl kaken opp ned på en rist dekke med bakekpapir.

Del den avkjølte kaken i 2 eller 3 lag .

Mos 2/3 av bærene, 1/3 av bærene brukes hele til pynt. Smak tytteebærmosen til med sukker og vaniljesukker. Pisk og sukker til krem, tilsett litt av tyttebærmosen i kremen.

Legg bunnen av kaken på et kakefat, drypp over 2 ss melk, stryk tyttebæmos og fordel over krem , legg på de neste lagene og gjør det sammen. Hold igjen tyttebærmos slik at du også kan stryke på toppen av kaken.

Dryss hele tyttebær på toppen av kaken og sprøyt resten av kremen rundt kaken.

Se del 2 her

460628