fredagsbord med tre
fredagsbord med tre

Et tøft politikerliv

- Jeg har fått mye motbakketrening, sier Dørum om sitt liv i politikken.

Stortinget mister en rekke av sine mest erfarne politikere ved valget neste år. Karita Bekkemellem, Odd Einar Dørum og Jan Petersen skal alle gå av. Vi tok en prat om politikerliv og hårtap rundt fredagsbordet.

Fredag 13. juni satte vi oss ned med ringrevene som til sammen har over 60 år på Stortinget og 14 år i regjering. De snakket om utfordringer, privilegier og privatliv kontra det offentlige livet man må takle når man er i en stilling som dem.

Tøft politikerliv

- Er du aktivist i sjela, så er det vel uunngåelig at det vises på ett eller annet tidspunkt, svarte Dørum på spørsmålet om hvorfor han var en som hadde fått mye oppmerksomhet i mediene.

Dørum fortalte videre at det ikke var makta som var målet med hans politikk, det var det at han skulle løse noe som hadde drevet ham.

Han fortalte også om hvor tøft det kunne være, men at det hadde vært mest gøy.

- Jeg har fått mye motbakketrening, sa Dørum.

Bekkemellem snakket også om hvor hardt det kan være i deres bransje, og at det er noen valg man ikke kan ta uansett.

- Det er en interesse for mer enn bare politikken, og den som ikke tåler det har kanskje ikke noe i norsk toppolitikk å gjøre, sa Bekkemellem bestemt.

Petersen sier på sin side at det har vært en del tøffe tak, men at det stort sett har vært strålende. Han ser tilbake på politikerlivet med stor glede og sier at det har vært et privilegium og veldig artig å få drive på.

- Vi må innse at i vår bransje er det ikke all verdens med privatliv, sa Petersen.

Petersen har preget flere avisoppslag denne uken grunnet sitt raske hårtap. Han presiserte at han ikke er syk, men at det rett og slett er hårtap.

- Sånn er det bare. Når det ikke er noe jeg kan påvirke, så stresser jeg ikke med det.

Imageproblem

På spørsmål om hva som er planene for fremtiden sier Dørum at livet gir mange muligheter.

- Jeg har ikke tenkt å avlegge meg, verken personligheten, samfunnsengasjementet eller Venstrekjærligheten min.

Neste år skal Petersen bli ambassadør i Wien. Når han på spørsmål om at dette må jo passe rett i blinken for ham, svarer han lattermildt.

- Jeg skjønner at jeg har et imageproblem, for alle har kommentert hva jeg skal gjøre på fritiden, ingen har kommentert hva jeg skal gjøre på jobben.