Froland skogbrann sivilforsvaret (Foto: Tore Meek / SCANPIX)
Froland skogbrann sivilforsvaret (Foto: Tore Meek / SCANPIX)

Justisministeren lover hjelp

Bønnen om hjelp til Froland blir hørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannvesenet i Froland er fortsatt uten mulighet til å få kontroll over flammene som så langt har svidd av over 30.000 mål med skog. Tidligere i dag gikk ordfører i Froland, Sigmund Pedersen (Sp), ut og etterlyste hjelp fra myndighetene.

Helikopterbilder fra brannen: (artikkelen fortsetter)

248468

Les mer: Ordføreren ber om hjelp

Nå har han vært i kontakt med justisminister Knut Storberget og gitt uttrykk for at kommunen trenger hjelp i slukningsarbeidet.

- Dette er noe Storberget og hans apparat jobber med nå. Jeg er relativt trygg på at vi får hjelp, sier ordføreren til TV 2 Nyhetskanalen.

Se opptak av Storbergets pressekonferanse her

248458

Storberget til Froland
Justisministeren kommer til Froland i løpet av dagen for å observere brannen. Han lover kommunen all tilgjengelig hjelp.

- Vi har løpende satt i gang tiltak for å forsikre oss om at lokale mannskaper får den nødvendige bistand, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen har satt i gang krisetiltak og vil kartlegge ytterligere behov i løpet av dagen. Nå jobbes det med å få utstyr fra Sverige og andre europeiske land. Den nasjonale innsatsen vil også styrkes.

- Mannskapet som deltar i slukningsarbeidet har gjort en enorm jobb gjennom flere døgn. Vi undersøker løpende hvordan vi kan bidra med mer mannskap og utstyr til slukkingen. Dette gjelder flere folk fra både brannvesen, sivilforsvar, heimevern og politi.

- Vi gjør hva vi kan for å skaffe nødvendige ressurser slik at en får tryggheten tilbake, sa Storberget under en pressekonferanse fredag ettermiddag

Se video fra nattens slukningsarbeid her

248444

Vannbombefly
Ordføreren og brannsjefen har blant annet gitt uttrykk for at de ønsker at Norge skal be om vannbombefly fra utlandet.

- Det er ingen tvil om at det trengs hjelp. Vi har ingen mulighet til å holde skansen. Vi har kun tre helikoptre på vingene, og dette er ikke nok, sier Pedersen.

Et av helikoptrene ble i går satt på bakken på grunn av tekniske problemer. Dermed er situasjonen prekær for redningsmannskapene.

Les mer: Frykter tordenvær i skogbrannområdet

Blåser opp
På spørsmål om forholdet mellom bakkemannskaper og forsterkninger fra luften, sier Pedersen at de trenger begge deler.

- Men det er enklere å skaffe bakkemannskaper. Det skal ikke stå på det, sier han.

Fredag kl. 09.44 meldes det at det har begynt å blåse opp igjen i Froland og det brenner kraftig i flere områder.