Løksuppe
Lettvint og godt en kald høstkveld
Rens og del løken i to, skjær tynne skiver og hakk hvitløk.( Enklere å spise med skje, grovhakk løken.)
Varm olje i en vid gryte.
Tilsett løken og la den surre på svak varme under omrøring til løken «faller»
sammen og blir blank, 15-20 min (løken skal ikke bli brun).
Tilsett hvitløk og timian mot slutten.
Tilsett kraft og vin.
Kok opp og la suppen trekke 40-50 min.
Smak til med salt og pepper.
Skjær skorpen av brødet, skjær ”innmaten” av brødet i terninger og rist i litt olje i en stekepanne.
Fordel suppen i ovnssikre porsjonsformer, legg brødterningene over og dryss over rikelig med ost.
Gratiner i varm ovn 250 oC i 6-8 min eller under grillen i1-2 min, til osten
har fått en gyllenfarge.
Server med godt brød, gjerne valnøtt eller olivenbrød.
Tips:
Om du ønsker kan dijonsennep tilsettes i løken rett før kraften tilsettes.
Det gir en god smak.
Dette er mat til mange for en rimelig penge:
Til 6- 8 personer
1 kg løk kr 12,90
1 hvitøk kr 5,50
Revet ost kr 18,00
1 stort brød kr 30,00
2 buljongterninger kr 5,80
Totalt kr 72,20
I underkant av 10 kr per person !
Bak brød selv , det er penger å spare på det .
En god ide er å invitere til "spleiselag", vertskapet stiller med suppe, gjestene har med en liten bit ost og drikke til maten.
Osten serveres etter suppen sammen med brød/ kjeks.