Erling Havnå (Foto: Paul Bernhard)
Erling Havnå (Foto: Paul Bernhard)

Ranerne tilbake i Stavanger sentrum

Erling Havnå og Ridvan Halimi fra NOKAS-ranet er lørdag tilbake i Stavanger sentrum, på veggen hos kunstforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i forbindelse med vestlandsutstillingen 2008 at de omstridte portrettbildene til fotograf Paul Bernhard nå for første gang stilles ut i byen hvor NOKAS-ranet fant sted. Bildene av Erling Havnå og Ridvan Halimi har tidligere blitt sensurert, da de for første gang ble forsøkt vist i lokalene til Fana golfklubb i fjor sommer. Se video av hva som skjedde i vinduet over.

Paul Bernard
Paul Bernard

- Forventer reaksjoner
Fotograf Paul Bernhard sier til tv2nyhetene.no at han forventer reaksjoner når bildene nå vises, bare noen hundre meter fra der politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i forbindelse med ranet.

- Jeg forstår at det er ekstra følsomt å vise bildene i Stavanger men jeg oppfordrer alle til å se de, sier Bernhard som legger til at det ikke er hans hensikt å provosere noen. Synes du det er riktig å stille bildene ut i Stavanger? Si din mening under artikkelen.

Nokas Kunst
Nokas Kunst

- De er mennesker
Bernhard er invitert av Vestlandsutstillingen 2008 til å vise bildene. Han fremhever at begge portrettene er del av en kunstnerisk serie med portretter som handler om dehumaniseringen av enkeltmennesker.

- Også NOKAS ranerne er mennesker. Det som skjedde dem kunne skjedd med hvem som helst av oss, sier Bernhard til tv2nyhetene.no.

Lagdommer NOKAS Daniel Lunde
Lagdommer NOKAS Daniel Lunde

Ble sensurert av dommeren
Da Bernhard skulle vise bildene frem for første gang skulle det skje i lokalene til Fana golfklubb i Bergen i juli i fjor. Men formannen i klubben viste seg å være lagdommeren i rettssaken mot de NOKAS tiltalte, og da han fikk se bildene ble de sensurert på stedet og tatt vekk. Bernhard troppet da opp og tok med seg hele utstillingen hans i protest mot det han mente var sensur. Se video av hele hendelsen i vinduet øverst på siden.

- Bildene vil aldri bli tatt ned
Utstillingsleder Finn Erik Modahl forventer reaksjoner når utstillingen åpner lørdag hos Stavanger kunstforening, men noen sensur som i Bergen blir det neppe.

- Bildene av NOKAS ranerne vil aldri i livet bli tatt ned fra utstillingen. Noen vil nok reagere, vi forventer reaksjoner, men selv om det er problematisk å vise bildene i Stavanger må vi ikke la debatten spore av i retning sensur, sier Modahl til tv2nyhetene.no.