mannskanner
mannskanner

De ser penisen din

Nye skannere avslører svært personlige detaljer når du skal ut og fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

skannerlite (Foto: Scanpix)
skannerlite (Foto: Scanpix)
De høyteknologiske gjennomlysningsmaskinene skal erstatte den fysiske sjekken man gjennomgår på flyplasser og blir nå installert på ti av de største flyplassene i USA, melder The Sun.

Millimeterbølger
Maskinen fungerer ved at passasjerene lukkes inne i glassrom hvor det blir laget et tredimensjonalt bilde av kroppene deres ved hjelp av millimeterbølger. På den måten kan flyplasspersonellet raskt oppdage metall, plastikk, keramikk, kjemisk materiale og eksplosiver.

Men det er ikke bare potensielle farer som oppdages, for ifølge Transport Safety Authority (TSA) kan sikkerhetspersonalet også se passasjerenes kjønnsorganer og andre avslørende kroppsdetaljer som brystimplantat, kateter og utlagte tarmer Ansiktet blir imidlertid sladdet.

- Ikke obligatorisk
De nye maskinene har vakt harme blant amerikanske passasjerer.

- Folk aner ikke hvor avslørende disse maskinene er, sier Barry Steinhardt i American Civil Liberties Union (ACLU) til The Sun.

TSA sier at passasjerene ikke er nødt til gå gjennom skannerne.

- De kan velge mellom kroppsskanningen og den vanlige fysiske sjekken, sier Lara Uselding i TSA.

TSA innførte kroppsskanner allerede i april ved flyplassen i Phoenix og Baltimore. Denne måneden skal også flyplassene i Washington, Dallas, Las Vegas, Albuquerque, Miami og Detroit få maskinen og målet er 30 maskiner i løpet av 2008 i USA.

Maskinene er allerede i bruk ved Schipol i Amsterdam og flyplasser i Storbritannia, Spania, Japan, Australia, Mexico og Thailand.