MYKLAND_SLUKK (Foto: TV 2)
MYKLAND_SLUKK (Foto: TV 2)
Skogbrann Mykland Froland Aust Agder (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX)
Skogbrann Mykland Froland Aust Agder (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX)

Mykland omringet av flammer

Vinden har løyet litt i kveld, men brannmannskapene har fremdeles ikke kontroll over brannen i Froland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen i Mykland forverret seg på grunn av sterk vind og endret vindretning torsdag. Brannen har 4 - 5 fronter, og de fem helikoptrene har vanskelige arbeidsforhold for å drive slukking på grunn av mye røyk.

- Helikoptrene har begrensninger i forhold til sikt og i forhold til å fly i røyk. Vi håper det ikke vil skape problemer for oss, for vi er helt avhengige av de, sier brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, til TV 2 Nyhetene torsdag kveld.

Flere er evakuerte fra skogbrannen i Froland. Brannen truer nå tettstedet Mykland, og politiet vurderer fra time til time om det er nødvendig å evakuere flere fra området.

Over 70 personer er evakuert fra hjemmene sine.

Se rapport fra brannområdet:

Strategisk slukking
Det kjempes nå mot flammene på fire ulike brannfronter. Det er vanskelig terreng å jobbe i for brannmannskapene, og innsatsleder på stedet vil fortsatt ikke si de har kontroll over flammene.

Strategien nå er å flankere de ulike brannfrontene, og hindre brannen fra å ta tak i nye skogsområder.

- Vi konsentrerer oss primært om bebygde områder. Hele brannområdet er enormt og deler av brannfronten beveger seg mot ingenmannsland, med myrer og vannpytter. Der lar vi det brenne, forteller brannsjef Jan Sverre Kongsvik, til fvn.no.

- Vinden bestemmer
TV 2 Nyhetenes reporter Connnie Bentzrud er rett utenfor sentrum av Mykland og hun forteller at bebyggelsen er truet.

- De sprøyter vann rundt bebyggelsen, men her er det vinden som bestemmer. Selv om man gjør det man kan for å hindre brannen, så er det ingenting som er sikkert og trygt her nå, forteller Bentzrud.

froland_flammer (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )
froland_flammer (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )

Flere evakuert
Sent i går kveld ble ytterligere 14 personer evakuert på grunn av storbrannen i Mykland. De ble evakuert fra Ytre Lauvrak, et stykke sør for Mykland sentrum, hovedsakelig på grunn av røykutvikling.

Det kommunale kriseteamet har ordnet med innkvartering for de evakuerte på Eikeli pensjonat. Dersom brannvesenet får kontroll over flammene vil de kunne flytte hjem igjen i løpet av dagen.

- De evakuerte virker til å ha det veldig greit. Det har kommet noen inn på krisesenteret, mens andre har reist til venner og kjente. Samtlige har blitt tatt hånd om av kriseteamet, forteller ordfører i Froland Sigmund Pedersen.

Røykteppe
Det er røyken som er det største problemet for folk i nærheten nå. Den svakere vinden gjør at røyken blir liggende som et teppe over området.

Skogbrannen i Froland er den verste i Norge siden krigen. Et område på 30.000 mål er slukt av flammene. Brannen er også godt synlig fra værsatellitter.

Les mer:
Røyklegger Danmark
Synlig fra verdensrommet
Flere kan bli evakuerte

Se flybilder av skogbrannen ved Froland: