Materazzi (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)
Materazzi (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP)

Materazzis fall

Han ble helten i VM-finalen for to år siden. Mot Nederland minnet Marco Materazzi om en syndebukk.

I sin forrige sluttspillkamp – VM-finalen i Berlin 2006 – snudde han kampen med 1-1-headingen sin, fikk verdens beste spiller utvist og ble deretter hyllet.

Stopperen som dro til Tyskland som backup for Alessandro Nesta og Fabio Cannavaro grep sjansen. Det var den perfekte revansjen for en spiller som har vært hatet, hånet og hudflettet gjennom hele sin karriere.

Fra han slåss i de nedre divisjonene for sicilianske bunnlag, via det famøse oppholdet i Everton, der han ble utvist fire ganger på bare 27 kamper, og til han i 2004 var nær ved å forlate Inter fordi Roberto Mancini ikke hadde troen på ham.

«Beistet»
Mancini var ikke den første som tvilte. Selv Materazzis far – som er fotballtrener – bad sønnen begynne med basketball i ungdommen.

Men ved hjelp av taklinger med 18-årsgrense, slåsskamper, tjuvtriks og råskap er han blitt elsket av Inters Ultras. De kaller ham «Matrix». Noen «Il Bestia». Beistet. Mens motstanderne forsøker å håne ham ved å kalle ham «Macellazi» – slakteren.

Ydmyket
Men mot Nederland var det Marco Materazzi som ble det største byttet. Roberto Donadoni tok ham av banen åtte minutter ut i andre omgang.

– Jeg gjorde det for å forbedre laget, sier Italia-sjefen til Gazzetta Dello Sport.

Ydmykelsen topper en skuffende sesong for midtstopperen – til tross for Serie A-gullet med Inter.

Tiljublet
Etter VM spilte Materazzi en strålende sesong for «Nerazzurri». Han spilte 28 kamper og scoret ti mål i Serie A. Flere kamper og flere mål enn han noensinne hadde gjort i Inter på en sesong. Inkludert et fantastisk mål i byderbyet mot AC Milan, og målet som sikret Scudettoen. Så startet nedturen.

Nedturen
Til feiringen av seriegullet dukket Materazzi opp i hvit dress. Resten av Inter-spillerne stilte i sine offisielle mørke dresser. Daværende lagkompis Fabio Grosso var blant dem som uttalte seg negativt om stuntet.

Deretter skadet han seg i en privatlandskamp mot Ungarn i august. Etter tre måneder på sidelinjen ble «Matrix», helten, plassert på benken i Inter av Mancini. Mot slutten av sesongen kom han inn på laget igjen bare for å bli utvist mot Liverpool i kvartfinalen i Mesterligaen.

Straffetyven
Så, i nest siste serierunde, gikk han på en ny smell. På stillingen 2-2 mot Siena ble Inter tildelt straffe ti minutter før slutt. Inter ville sikret seriegullet med seier . Lagets faste straffeskytter Julio Ricardo Cruz gjorde seg klar da Materazzi kom og stjal ballen.

Siena-keeper Alex Manninger reddet straffen.

Hånet
Heldigvis for Inter endte det allikevel med seriegull. Men for Materazzi snudde alt seg. Curva Nord, den hardeste kjernen av Inter Ultras, spottet ham. Mancini vendte ham ryggen. Klubbpresident Massimo Moratti ga ham skylden for poengtapet. Han hadde vært helten i to år. Mannen som fikk Zinedine Zidane utvist og ordnet VM-gullet. Mannen som avgjorde Serie A i 2006/2007-sesongen. Nå var han tilbake der han startet.

Mot Nederland falmet Materazzis stjerne ytterligere. Byttet ut i det 53. spilleminuttet. Med Fabio Grosso – som storspilte.