Anne Grete Strøm Erichsen og Sverre Diesen (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
Anne Grete Strøm Erichsen og Sverre Diesen (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Må forklare seg

Forsvarsledelsen må i dag forklare seg i Stortinget om den norske Afghanistan-styrken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige ukes bråk rundt forsvarsledelsen gjorde det klart at det er mye å ta tak i før dagens høring i Stortinget. Ledende offiserer i Telemark bataljon anklaget forsvarsledelsen for svik overfor norske Afghanistan-soldater, mens forsvarssjef Sverre Diesen helte bensin på bålet da han avfeide kritikken.

- Major Kongsten var helt enig i at det ikke er noen reduksjon av det norske nærværet i Meymaneh. Det er en styrking, og da må jeg si at vi får tilgi ungdommen at den blåser litt ut i ungdommelig frustrasjon, sa Diesen til TV 2 forrige mandag.

Anslo underskudd
Senere i uka avslørte TV 2 et notat fra Diesen, der han anslo at Forsvaret i år går mot et underskudd på 1,3 milliarder kroner.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hevder overfor TV 2 Nyhetene at hun ikke kjenner til dette tallet.

- Jeg må si jeg lurer på hvilket notat dere har, for jeg kjenner ikke igjen tallene, sa forsvarsministeren da hun ble konfrontert med det store underskuddet.

Bråket rundt Forsvaret ble ytterligere forsterket da forhandlingene om et tverrpolitisk forlik om Forsvarets langtidsplan brøt sammen. Dermed står regjeringspartiene alene bak langtidsplanen.

Frykter rammevilkårene
Hærledelsen frykter nå at mangelen på et bredt forlik gir Forsvaret usikre rammevilkår.

- Den forutsigbarheten vi er avhengig av for å kunne bygge stødig de kapasiteter som Norge vil ha, den kan bli enda mer variabel fra år til år. Det er veldig uheldig, og de beslutninger vi tar nå det er det forsvaret vi har i år 2020, sier generalinspektør for hæren, Robert Mood.

Opposisjonen kritiserer
Fremskrittspartiets Per Ove Width mener forsvarsministeren har mistet kontrollen.

- Hun kan ikke lenger bare sitte og se at dette går galt.

- Har forsvaret mistet styringen?

- Statsråden har nok mistet styringen, sier Width.