N GRID 0206 PLA NFRM
N GRID 0206 PLA NFRM

Neste generasjons internett

En datarevolusjon kan være på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige gang de fant opp en dataløsning for å lette sitt eget forskningsarbeid på CERN i Sveits oppstod world wide web. Denne gangen trengte de enorme mengder datakraft og lagringskapasitet til eksperimentene sine. Løsningen ble ”the GRID” og kommer kanskje snart til en datamaskin nær deg.

Som et filmsett
Computeravdelingen til CERN i Sveits minner mest om et filmsett – de enorme mengdene datamaskiner står stablet i lange rekker, mens kjøleanlegget gjør at du nærmest må rope for å bli hørt. Men denne svære maskinparken er bare småtteri i forhold til de mengdene data som skal behandles og lagres i kjølvannet av verdens største fysikkeksperiment: Large Hadron Collider

Deler all kraft og kapasitet
Derfor er alle datamaskinene på CERN koblet sammen med en rekke andre supercomputere rundt i verden i et enormt datanettverk. Alle maskinene i nettverket fungerer sammen sånn at de deler all prosessorkraft og lagringskapasitet fritt seg i mellom. All ledig kapasitet blir utnyttet slik at nettverket sammen fungerer som en eneste stor, ekstremt rask supercomputer. Konseptet kalles ”The GRID”.

- Lagringskapasiteten er nærmere 15 Petabyte per år. Det tilsvarer omtrent en 20 km høy stabel med CD-plater, forteller Ole Petter Nordahl som jobber med teknologioverføring mellom CERN og industrielle aktører.

Og det er mange store kommersielle aktører som er svært interessert i den såkalte GRID teknologien.

Supercomputer i lomma
Datakraft og lagringskapasitet trenger ikke være knyttet opp mot din egen PC, Mac eller mobiltelefon – i teorien kan du ha tilgang til en gigantisk supercomputer i lomma.

Men selv om teknologien i stor grad er på plass allerede er det en ting for forskere å bruke den til eksperimentene sine, der et viktig prinsipp nettopp er å dele all informasjonen med så mange som mulig så kjapt som mulig.

En så grunnleggende form for deling av data gir helt andre utfordringer for andre brukere enn forskningsmiljøene sier Sverre Jarp, som har jobbet i datavdelingen til CERN i 30 år.

Men Jarp tror allikevel GRID teknologien kommer til å bli en datarevolusjon etter hvert – han konstaterer også at verdens største software og hardware produsenter er veldig nysgjerrige på The GRID.

Les mer om the GRID

Klikk her for å lese mer om CERN