Fellesoperativt hovedkvarter Jåtta i Stavanger. (Foto: TV 2)
Fellesoperativt hovedkvarter Jåtta i Stavanger. (Foto: TV 2)

Flytter fra Jåttå

Fredag ble det brudd i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Dermed blir Fellesoperativt hovedkvarter på Jåtta flyttet til Bodø slik regjeringen har foreslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk en kule varmt i Stortinget fredag etter at forhandlingene om Forsvarets langtidsplan kollapset. Opposisjonen ville både ha mer penger til Forsvaret, og beholde Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, men fikk ingen av delene.

Det skyldes at Regjeringen ikke ville strekkene ut en hånd til opposisjonen og øke Hæren, gi mer penger til Heimevernet og ikke minst, gjøre noe med den kortsiktige situasjonen vi har, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nyhetene.

Lokalisering
Kravet om å beholde Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger og flere andre baser ble for mye å svelge for Regjeringen.

- Opposisjonen ønsket å ha med seg en rekke baser. Men vi kan ikke gjøre et forsvarsforlik til et lokaliseringskompromiss, hevder forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

SV-hånd
Forhandlingene brøt sammen fordi Arbeiderpartiet og Senterpartiet har latt seg dirigere av SV, hevder opposisjonen.

- Det paradoksale her er at anti-Nato-partiet SV har mer hånd på forsvarspolitikken enn de tradisjonelle alliansepartnerne for norsk forsvarspolitikk, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Jeg oppfatter at Regjeringen var ferdigprutet på indre bane, sier Venstres forsvarspolitiske talsmann, Odd Einar Dørum.

Syndebukk
SVs forsvarspolitiiske talsmann,Bjørn Jacobsen, vil ikke ta på seg skylden som syndebukk.

- Vi har gjort det vi kan for å følge de fagmilitære råd. Så ikke kom her å si at vi ikke har gjort det Forsvaret vil, sier han.

At det ikke blir noe av forliket ble mottatt med blandede følelser i Stavanger. Ikke bare blir Fellesoperativt hovedkvarter på Jåtta flyttet til Bodø. Forsvaret må også leve med at langtidsplanen kan få en kort levetid dersom det blir regjeringsskifte etter valget neste år.

- Hvis et forsvarspolitisk forlik kunne vært med på å sikre oss en varig løsning, så hadde et slikt forlik selvfølgelig vært å foretrekke, sier nestkommanderende ved Fellesoperativt hovedkvarter, Roar Sundset, til TV 2 Nyhetene.