CIA. (Foto: Wikimedia commons)
CIA. (Foto: Wikimedia commons)

Vervet de Danmarks statsminister?

I en ny bok hevdes det at Danmarks statsminister etter krigen, H.C. Hansen, var hemmelig agent for CIA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er historikeren Peer Henrik Hansen som avslører den tidligere danske statsministerens koblinger til amerikansk etterretning.

Den danske motstandsbevegelsen
Ifølge historikeren står navnet til sosialdemokratenes tidligere statsminister H.C. Hansen oppført på en liste over CIAs agenter under og etter den andre verdenskrig.

Opplysningene kommer fram i Peer Henrik Hansens dokrorgradsavhandling om den amerikanske etterretningstjenestens relasjoner til Danmark i perioden 1943 til 1946.

I tillegg til den danske statsministeren har Hansen funnet to personer fra den danske motstandsbevegelsen på de amerikanske etterretningslistene.

Frykt for konsekvenser
De to, major Svend Truelsen og professor Erik Husfeldt, gikk under dekknavnene "Orange Juice" og "Babylon". Statsminister Hansen hadde kodenavn "Big Horn", ifølge avsløringene. Historikeren mener at disse avsløringene viser at Danmark tok et tidlig skritt i armene til vestlige makter, skriver berlingske.dk.

I utgangspunktet ønsket ikke historiker Peer Erik Hansen å offentliggjøre de virkelige navnene på de tre agentene i frykt for hvilke konsekvenser det kunne få for Danmarks historie. Likevel valgte han til slutt å likevel gå ut med navnene.

- Utrolig stolt
Socialdemokraternes leder i dag, Henrik Sass Larsen, skjemmes ikke over sin tidligere partileder. Tvert imot.

- Jeg er utrolig stolt over å ha hatt en slik formann i Socialdemokratiet, uttalte Larsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Larsen mener at H.C. Hansen hadde et klart syn for hvilke land som var Danmarks allierte og venner.

Et topphemmelig notat
Ifølge berlingske.dk vil ikke Larsen trekke paralleller mellom CIA-påstandene og en mer delikat affære om at H.C. Hansen som statsminister i 1957 indirekte anerkjente USAs ønske om utplassering av atomvåpen på Grønland. Denne avsløringen kom da det i 1995 ble funnet et topphemmelig notat i utenriksministeriets arkiver. For ved Folketingsvalget i 1957 avviste H.C. Hansen at amerikanerne fikk utplassere atomvåpen på dansk jord.

- Jeg er ikke i tvil om at H.C. Hansen ivaretok Danmarks interesser på best mulig måte, sier leder for Socialdemokraterne Henrik Sass Larsen.

Men det er fortsatt en fjerde dansk hemmelig agent som ennå ikke er identifisert av historiker Peer Erik Hansen. Kodenavn "Lemon Juice".