Dette bildet av Khalid Sheikh Mohammed stammer fra pågripelsen av ham i Rawalpindi i Pakistan 1. mars 2003.  (Foto: SCANPIX/AP)
Dette bildet av Khalid Sheikh Mohammed stammer fra pågripelsen av ham i Rawalpindi i Pakistan 1. mars 2003. (Foto: SCANPIX/AP)

- Jeg vil ha dødsstraff

Torsdag startet rettssaken mot planleggerne av terrorangrepene 11. september. Sønnen til en av de nærmere 3000 ofrene beskriver hovedmannen som «ondskapens arkitekt».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som er omtalt som hjernen bak 11. septemberterroren, Khalid Sheikh Mohammed, møtte sammen med de fire andre medtiltalte for Den særskilte militærdomstolen på Guantanamo i dag.

Allerede i starten av rettssaken kom Khalid Sheikh Mohammed med en oppsiktsvekkende kommentar - ifølge nyhetsbyrået AP sa han at han ønsker dødsstraff. Kommentaren kom etter at dommer Ralph Kohlmann spurte om han ville se en eventuell dødsdom i øynene dersom han blir dømt.

- Ja. Det er det jeg vil. Jeg har ønsket å være martyr lenge, sa han ifølge Sky News.

Uten advokat
Ifølge Bloombergs korrespondent brukte Sheikh Mohammed religiøse og politiske forklaringer på hvorfor han ville forsvare seg selv.

- Jeg godtar ikke en advokat som er styrt av loven, sa han i det som var hans første møte med det offentlige rom siden arrestasjonen.

Nærmere sju år etter terrorangrepene ble Khalid Sheikh Mohammed fremstilt for domstolen i provisoriske rettslokaler som er underlagt strenge sikkerhetstiltak.

Han har helt siden han ble tatt til fange i 2003 vært holdt fullstendig isolert av amerikanske myndigheter.

LES OGSÅ: Pentagon krever dødsstraff

60 journalister ble onsdag fløyet inn til Guantanamobasen for å dekke rettssaken mot terrorplanleggerne.

Ofrenes pårørende etter terrorangrepene har uttrykt frustrasjon og harme over at de ikke får anledning til å følge saken på nært hold. Khalid Sheikh Mohammed har forklart til amerikanske myndigheter at han var den som lanserte terrorplanene overfor Osama bin Laden i 1996.

I den 90 sider lange tiltalen beskrives møtet mellom bin Laden og Sheikh Mohammed i 1996, den forteller også i detalj hvordan flykaprerne forberedte seg.

Alle de 2973 ofrene står listet opp i slutten av tiltalen.

LES TILTALEN HER (ekstern lenke, PDF-fil)

- Ondskapens arkitekt
- Jeg vil se ham ansikt til ansikt. Dette er ondskapens arkitekt, sier Dominic J. Puopolo til nyhetsbyrået AP. Puopolos mor var en av passasjerne på American Airlines flight 11, som var det første flyet som krasjet inn i World Trade Center.

Den militære talsmannen Thomas Hartmann beklaget onsdag overfor det internasjonale pressekorpset at de ikke hadde invitert de pårørende til å følge saken, og la samtidig til at det vil bli aktuelt å la noen av de pårørende følge saken etter hvert.