Xavi  (Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP)
Xavi (Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP)

Her er Sembs EM-favoritt

Nils Johan Semb tror på Spania. Les og se TV 2-ekspertens vurdering av samtlige EM-grupper her.

Venteiden er snart over. Årets store fotballfest er kun to dager unna.

Fotballguiden: Gruppe A, Gruppe B, Gruppe C, Gruppe D

Les også: Se EM-festen på nett
Les også: Studer Zlatan, vinn flatskjerm

TV 2-ekspert Nils Johan Semb tror vi har et historisk godt mesterskap i møte.

- Alle de store er med, unntatt England. Det er vi litt lei oss for, men det kommer til å bli en fotballfest av de store i Østerrike og Sveits, sier fotballeksperten i TV 2 Sportens EM-fokus.

Her er samtlige EM-tropper: Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Russland, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Østerrike

Sammen med Øyvind Alsaker har Semb satt opp EM slik han tror det ender.

Her er den tidligere landslagstrenerens vurderinger av samtlige EM-grupper, samt sluttspillet.

Gruppe A: (Portugal, Sveits, Tsjekkia, Tyrkia)
1. Portugal:
- En outsider til å gå hele veien, men det er små marginer i gruppe A.

Antatt førsteellever (4-2-3-1):
Ricardo - Ferreira, Meira (Pepe), Carvalho, Bosingwa - Petit, Veloso - Ronaldo, Deco, Simao (Nani, Quaresma) - Almeida (Gomes, Postiga)

Sembs analyse: - Matchvinner i mål i Ricardo, sterke midtstoppere og Chelsea-profiler i fleng. På midten er Deco er fantastisk viktig for laget, selv om sesongen i Barcelona har vært dårlig. Han er de avhengig av å få i gang. På topp har de Ronaldo, som er den som lykkes og være målscorer.

Ankepunkt: - Mangler en klar spiss. Er derfor avhengig av at Ronaldo eller noen av de «nye» spillerne i form av Quaresma eller Simao lykkes, for Ronaldo kan ikke gjøre det alene. Det blir fort banen for Portugal.

2. Tsjekkia:
Sembs analyse:
- Råsterke i fireren bak, men mangler Tomas Rosicky på midten. Har Jan Koller foran, men det ble avgjørende sist i VM da han måtte ut med skade. Jeg tror likevel Tsjekkia blir nummer to og avanserer fra gruppen.

3. Sveits:
Sembs analyse:
- Kan fort overraske, ikke minst hvis de går seirende ut av nøkkel- og åpningskampen mot Tsjekkia. Da tror jeg de avanserer sammen med Portugal.

4. Tyrkia

Gruppe B: (Østerrike, Polen, Tyskland, Kroatia)

1. Tyskland:
Sembs analyse:
- En soleklar favoritt, like mye som Kroatia er nestfavoritt i gruppen. Scoret masse mål i kvaliken, og har omtrent identisk forsvar og midtbane som sist. Eneste nye element er høyre midtbane, hvor David Odonkor eller Thomas Hitzlsperger må dyttes inn grunnet skader.

Antatt førsteellever (4-4-2):
Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Odonkor (Hitzlsperger), Frings, Ballack, Schweinsteiger - Klose, Gomez (Kuranyi, Podolski)

- Framme har de fire klassespisser i Miroslav Klose, Kevin Kuranyi, Mario Gomez og Lukas Podolski. Masse offensiv kraft å velge i, hvor det ser ut som om Klose og Gomes er førstevalgene.

- Enorm gjennombruddskraft på midten og på topp er dødelig effektiv.

2. Kroatia
- Den andre klare favoritten, selv om ingenting er gitt i fotball. Men dette er gruppen med tydeligst to klare favoritter.

3. Polen
- Kan overraske under trener Leo Beenhakker, og tok seg videre som gruppevinner i en tøff gruppe.

4. Østerrike
- Vertslandet blir for svake i dette selskapet.

Gruppe C: (Nederland, Italia, Frankrike, Romania)

Sembs analyse av «dødens gruppe»:
- En fantastisk gruppe. Det verste av alt er at jeg ikke tror at Romania går videre fra gruppen, selv om de fint kan vinne den. De tre andre er fotballstormakter.

1. Italia
Sembs analyse:
- Dette er nesten VM-laget, laget som ble verdensmestere. Vi kjenner igjen Pirlo, Buffon, Gattuso, Buffon, Toni, Del Piero. Et bortimot komplett lag.

- Sterke defensivt, kombinert med en enorm offensiv slagkraft. Veldig gjennombruddshissige fra venstreback til spiss. God teknikk på små flater, alltid farlige i boksen, mange spillere i scoringsposisjon.

- Livsfarlige på dødball, ikke minst med massive Toni på topp. Jeg gleder meg til å se ham. Han kan bli EMs store hit.

Antatt førsteellever (4-4-2):
Buffon - Zambrotta, Barzagli, Materazzi, Grosso - Ambrosini (Camoranesi), Pirlo, Gattuso, Di Natale - Del Piero, Toni.

2. Frankrike
Sembs analyse: - Har også et lag som kan gå hele veien, med dobbeltdekning hele veien. Det mest interessante er konstellasjonen på topp. Velges Henry, som jeg tror må lykkes for at Frankrike skal nå helt frem? Eller går Frankrike for Benzama - toppscoreren fra Lyon?

Antatt førsteellever (4-4-2):
Coupet - Clerc, Thuram, Gallas, Abidal - Ribery, Vieira, Makelele, Malouda (Nasri) - Henry, Anelka (Benzema, Gomis).

- Jeg tror veldig på Ribery på midten. Han blir en av de store profilene i årets mesterskap.

Se Sembs analyse av Bayern-stjernen her (saken fortsetter under):

245627

3. Nederland
Sembs analyse: - Nederland er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde: Fantastisk angrepsspill på sine beste stunder, og elendig forsvarsspill. Sistnevnte blir Nederlands bane.

Se Sembs analyse her (saken fortsetter under):

245624

4. Romania

Gruppe D: (Spania, Sverige, Russland, Hellas)

1. Spania
Sembs analyse: - Ser som vanlig bra ut før et mesterskap, råsterkt lag spesielt offensivt. Xavi, Fabregas, Villa, Torres, Iniesta. Det er plenty av klasse.

- Trener Luis Aragones er avhengig av Premier League-stjernene sine, Fabregas, Torres og Xabi Alonso, men også Valencias David Villa kan varte opp. Ut ifra det jeg har sett, er Spania en av mine store favoritter til å gå helt til gull. På tross av at de gang på gang dør ut i mesterskap.

Antatt førsteellever (4-2-3-1):
Casillas - Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Iniesta, Fabregas, Senna (Alonso), Xavi, Silva - Torres (Villa)

2. Sverige
Sembs analyse: - Keeper som ikke har stått på lenge, samt svake sidebacker. Litt dårlig balanse i midtbanen, med mye skader, men haugevis med gode spisser å velge i.

- Jeg håper Sverige avanserer fra denne gruppen, det kan de klare. Da må Zlatan være optimal, han er den avgjørende faktoren. Sammen med Elmander på topp kommer han til å score mål. Spørsmålet er om de er gode nok defensivt. Likevel tipper jeg med hjertet, og har Sverige på 2. plass.

Antatt førsteellever (4-4-2):
Isaksson - Stoor (Alexandersson), Mellberg, Hansson, Nilsson (Dorsin) - Larsson, Linderoth, Källström (Svensson), Ljungberg (Wilhelmsson) - Ibrahimovic, Elmander (Larsson, Allbäck, Rosenberg).

3. Hellas

4. Russland
- Hellas og Russland er to gode lag, og to sterke utfordrere. Gruppen er i det hele tatt veldig åpen.

Sluttspill:
Dermed tror Semb på følgende sluttspill:

Kvartfinaler:
Portugal - Kroatia
Tyskland - Tsjekkia
Italia - Sverige
Spania - Frankrike

Semifinaler
Portugal - Tyskland
Italia - Spania

Finale
Tyskland - Spania

Mester
Spania

Sembs begrunnelse: - Freidig å tippe Spania som vinner nok en gang, all den tid historien er imot dem. Motstander i finalen kunne like greit ha vært Italia, så dette er et risikotips.

Sembs outsidere: - Jeg tror ikke på Russland, men har mer tro på Kroatia som en «dark horse». Samtidig kan Portugal gå hele veien.

Sembs EM-stjerner: Cristiano Ronaldo (Man Utd), Michael Ballack (Chelsea), Luca Toni (Bayern), Fernando Torres (Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (Inter),