Nicklas Lidström   Detroit Red Wings  (Foto: SHAUN BEST/REUTERS / SCANPIX)
Nicklas Lidström Detroit Red Wings (Foto: SHAUN BEST/REUTERS / SCANPIX)

Svenskenes store kveld

Det var brede, svenske smil etter at Detroit Red Wings sikret seg Stanley Cup-trofeet.

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 2-3:

Detroit Red Wings-spillerne klarte ikke å avgjøre Stanley Cup hjemme i Joe Louis Arena, men de ønsket ikke å vente til kamp sju for å avgjøre foran eget publikum.

Trofeet kjørt ut igjen
Brian Rafalski og Valtteri Filppula sendte Red Wings to mål foran. Jevgenij Malkin reduserte for Penguins, men da Henrik Zetterberg laget 3-1 var det hele så godt som avgjort. Marian Hossa reduserte med et drøyt minutt igjen å spille.

Da lagene møttes i Detroit sist, ble det gigantiske Stanley Cup-trofeet gjort klart til overrekkelse, men Penguins utlignet i sluttsekundene og fikk spilleforlengelse, hvor de sikret kamp seks.

Men i Mellon Arena ble det ingen grunn til å kjøre trofeet ut igjen.

Første europeer
Etter kampen kunne Nicklas Lidström stolt ta imot pokalen, som første europeer noensinne.

Lidström følger i legendene Gordie Howe og Steve Yzermans fotspor og leder Red Wings til Stanley Cup-triumf, men til tross for at europeiske spillere har dominert i NHL i en årrekke, har aldri en europeer vært kaptein for et lag som har vunnet Stanley Cup før.

- Jeg er veldig stolt av å være den første europeer. Jeg er veldig stolt over å være kaptein for Red Wings, sa han etter kampen.

Men Lidström er ikke den eneste svensken som har hatt avgjørende betydning for at Red Wings tok hjem sin ellevte Stanley Cup-tittel.

Zetterberg best av alle
Henrik Zetterberg, som scoret det avgjørende tredjemålet, ble etter kampen kåret til sluttspillets beste spiller. Bare Pittsburgh Penguins-kaptein Sidney Crosby sto for like mange sluttspillpoeng.

Han ble også toppscorer i sluttspillet, sammen med lagkamerat og landsmann Johan Franzén.

Mens Niklas Kronwall delte førsteplassen på pluss/minus-statistikken med Zetterberg.

I tillegg har Tomas Holmström, Mikael Samuelsson, Andreas Lilja og Jonathan Eriksson bidratt til at trofeet nå er tilbake i «Hockeytown».

Ikke rart kvelden var litt blågul innimellom alt det rødhvite i Mellon Arena.