monsen (Foto: TV 2)
monsen (Foto: TV 2)

- Gruer meg til korridoren

- Jeg gruer meg alltid og tenker huff nå må jeg på gangen, sier korridorpasient ved Stavanger Universitetssjukehus - Asta Monsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asta Monsen er langt fra alene. Tall fra Helsedirektoratet viser at 9 prosent - det vil si nesten hver 10. pasient i Stavanger til enhver tid ligger på gangen. I Kristiansand er det tilsvarende tallet én prosent.

Hvordan er ditt hjemsted? Klikk her og sjekk.

Stavanger verst i klassen
- Jeg gruer meg alltid når jeg skal av sted. Jeg tenker huff, nå må jeg ligge på gangen, sier Monsen.

Hun er korridorpasient på avdeling 6E ved Stavanger Universitetssjukehus - verstingen i klassen når det gjelder antall korridorpasienter.

- Vi har veldig mye gangpasienter: Det kan variere mellom 35 og over 60 pasienter. Og vi har lange ventetider på CT og MR-undersøkelser, sier lege og ansattrepresentant i Helse Stavanger, Erna Harboe.

Økende frustrasjon
I Kristiansand er ventetiden for konsultasjon én uke. I Stavanger er den tilsvarende ventetiden oppe i hele 24 uker.

- Det er en økende frustrasjon blant de ansatte med stadige krav til effektivisering. Når økningen vi har av pasientmasse hovedsakelig er øyeblikkelig hjelp er det kravet om å ta ned aktivitet vanskelig å gjennomføre, sier Harboe.

- Er tilbudet du kan gi til pasientene her dårligere enn det en kan gi på Østlandet?

- Ja, jeg kan ikke se at den formidable underfinansieringen som er i Helse Vest ikke har konsekvenser for det pasienttilbudet vi har å gi, sier Harboe.

- Hvor lenge?
Fra pasientenes ståsted er det en uverdig tilværelse å være sengeliggende i en sykehuskorridor.

- Jeg synes ikke det er verdig liv for noen å ligge sånn. Jeg mener det burde være annerledes. Men jeg vet ikke hvor lenge vi skal ha det sånn, sier Asta Monsen.

Flere enn pasienter og ansatte reagerer - regjeringen møter press fra sine egne partifeller:

245491