Barack (Foto: JASON COHN, © JC/DH/ LOCH)
Barack (Foto: JASON COHN, © JC/DH/ LOCH)

- Nå tar vi Iran

Barack Obama viser muskler og går aggressivt inn i presidentkampen mot John McCain. Her er talen han holdt onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barack Obama har blitt historisk som USAs første afro-amerikanske presidentkandidat. Nat til onsdag erklærte han seg som vinner av nominasjonskampen. Og onsdag morgen lokal tid, holdt tale for første gang etter at det altså ble klart at han blir demokratenes presidentkandidat.

Anledningen er den amerikansk-israelske lobby-komite i Washington (AIPAC). Det var knyttet spenning til hva Obama ville si i denne talen, og om han ville rekke ut en hånd til Hillary Clinton.

Hedret Hillary
Obama var kjapp med å kommentere valgkampen da han inntok talerstolen:

- Vi hadde en begivenhetsrik kveld i går. Vi hadde mange tilhengere i dette rommet, og er veldig takknemlig for det, sa Obama med referanse til valgkampen.

Men han holdt seg til runde formuleringer når det angikk Clinton:

- Jeg vil hedre Hillary Clinton for det utrolige løpet hun har ført. Hun er en sann venn av Israel, en stor New York-venn og en stor demokratisk leder. Så jeg er veldig glad for å ha kjempet mot henne.

Men det var det, for resten av tiden (over en halv time) brukte Obama til å trekke linjen fra holacaust, til krigen i Irak, Iran som "vår største trussel" og verden for "fremtidens barn".

Hele talen kan du se her:

(Eller les hovedpunktene under)

245439

- Iran største trussel
Obama startet med å love å styrke forholdet mellom Israel og USA om han blir valgt som president. Han gikk inn på holacaust og hvordan USA bidro til å stoppe "ondskapen de kjempet mot".

- Vi må mene hva vi sier, når vi uttaler ordene: "Aldri mer," sa han til påfølgende applaus.

- Som president vil jeg aldri nøye meg med kompromisser når det gjelder Israels sikkerhet.

- På grunn av krigen i Irak, har Iran, som alltid har vært en en større trussel for Israel enn Irak, blitt den største utfordringen i vår generasjon - både for USA og Israel. Irak er ustabil, og Al Qaida har trappet opp sin kamp, sa Obama. Hvorpå han lovet at USA vil beskytte Israel mot Iran om han blir president - og jobbe for en varig fred.

- En varig fred er i Israels, Amerikas og Palestinas interesse. Og for hele verden, sa Obama hvorpå han lovet å ta en aktiv rolle i dette arbeidet "som president i 2009".

Jubelen uteble ikke...

Kritiserte McCain
Obama gikk også inn på gjengangeren i valgkampen: Hvorvidt man skal opprettholde amerikanske troppers tilstedeværelse i Irak. Det vil han ikke, om disse truer sikkerheten i forholdet til Iran.

Han gikk hardt ut mot republikanske John McCain ved å kritisere ham for at han ikke ville gå hardt ut mot Iran, på tross av atomtrusselen.

- Vi vil bruke all mulig makt får å forhindre at Iran kommer i besittelse av atomvåpen. Vi har ikke tid til å vente. Vi har prøvd småprat, nå er tiden moden for å lede.

I den sammenheng fridde Obama til resten av verden om å delta i boikott av Iran for å forhindre at de utvikler atomvåpen.

Applausen stod for øvrig i taket da Obama etterlyste en frigjørelse fra "oljens tyranni" som gjør USA så avhengig av Midt-Østen:

- Det er på tide at vi stopper vår avhengighet av olje. Og vi kan jobbe sammen med Israel for å utvikle andre energikilder.

Clinton om Iran
Også Hillary Clinton fokuserte på Midt-Østen da hun talte like etter Obama.

- Jeg er dypt bekymret for situasjonen på Gaza, sa hun, og gjentok flere punkter fra Obama når det gjelder krigen mot terror - og kampen mot Iran. Og løsningen på denne kampen er klar:

- Vi trenger en demokrat i Det hvite hus.

Vant til slutt
Etter en lang og intens nominasjonsprosess har Barack Obama erklært seg som vinner av demokratenes presidentkamp etter nattens primærvalg i Sør-Dakota og Montana. Obama trenger 2118 delegater for å vinne presidentkandidaturet. Obama hevder han har skaffet seg nærmere 2156.

Så selv om Hillary Clinton ennå ikke offisielt har bekreftet at hun har tapt løpet, er Obama regnet som nominasjonskampens vinner.

LES OGSÅ: Obama vant - Hillary taus om fortsettelsen

David mot Goliat
Da Obama erklærte sitt kandidatur i februar 2007, var han ukjent utenfor USA. Så det kunne virke som kampen mot Goliat, da han stilte til nominasjonskamp mot blant annet Hillary Clinton.

50 stater og over 20 bitre debatter mot Clinton senere, har han gått seirende ut av en av tidenes lengste nominasjonsrace. Stemningen var elektrisk i natt da Obama holdt sin tale i St. Paul i Minnesota:

- Takket være dere kan jeg endelig stå her i kveld og si at jeg er demokratenes presidentkandidat, sa Obama.

(Se mer av nattens tale i videovinduet under)

245387

McCain viser muskler
Nå har den egentlige presidentkampen begynt, og de to motstanderne Obama og McCain er raskt ute med å kritisere hverandre. McCain var kjapp etter nattens valg. Det leser du om her:

McCAIN:Rett i strupen på Obama

BAKGRUNN: Veien til presidentsetet