bankimoon (Foto: Reuters/Scanpix, © CLH/JK)
bankimoon (Foto: Reuters/Scanpix, © CLH/JK)

- Mat må på bordet!

FN krever strakstiltak for å hindre global katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi må fokusere på å øke matproduksjonen på verdensbasis, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon under toppmøtet i Roma osndag.

Ifølge generalsekretæren trengs det mellom 80 og 100 milliarder kroner årlig for å nå målene. Han hevdet det internasjonale mathandelsystemet må bli mer effektivt for å gjøre maten tilgjengelig.

Retningslinjer for biobrensel
- Verden har ikke råd til å mislykkes i forsøket på å finne en løsning på den globale matkrisen, sa han under konferansen.

Han mente det haster med å finne internasjonale retningslinjer for fremstilling av biobrensel.

Men samtidig som Ki-moon sa at det var viktig å handle raskt for å hjelpe de som ikke har tilfredstillende tilgang på mat, la han vekt på at man må se langsiktig på dette problemet.

Må handle raskt

Sjefen for FNs matvareprogram (WFP) Josette Sheeran fortalte at FN har satt til side sju milliarder kroner som skal bistå 75 millioner mennesker i 60 land som er spesielt hardt rammet av de økte matvareprisene. Ifølge Sheeran kan antallet fattige dobles dersom ikke det internasjonale samfunnet handler raskt.

Lederen i Verdensbanken, Robert Zoellick, ba om at handelssperrrer som bidar til inflasjon på matvareprisene må fjernes.

Vil ha fond
Også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim talte under under FN-toppmøtets andre dag.

Solheim ønsker å opprette et fond som kan dele ut penger til de fattigste i verden for å få opp investeringene i jordbruket. På lang sikt sier han at økt effektivitet blir det viktigste, spesielt i Afrika, og at Norge er klare til å bidra.

LES OGSÅ:
- Oljepenger til mat
Hvorfor har vi en matkrise?